27-години затвор за студент, извършил зверско убийство

Публикувано на пт, 4 юли 2014
1229 четения

27-години лишаване от свобода постанови Апелативен съд – В. Търново, за 21-годишния студент по психология от ВТУ Петър Петров, убил свой приятел с чук. Неговият съучастник Ник Георгиев (18 г.) ще лежи 7,5 г. зад решетките. Апелативните магистрати за втори път се произнасят по казуса, след като ВКС отмени предишното им решение и върна делото за разглеждане от друг състав.
През миналата година ОП – Габрово наложи съответно 12 и 6 г. затвор за жестоките килъри от Севлиево, а ВТАС ги увеличи на 13 и 7,6 г. Адвокатите на Петър и Ник обжалваха пред ВКС с мотива, че присъдите са прекалено строги, въпреки че те са близки до минималното, което законът предвижда за умишлено убийство, извършено по особено жесток начин. Върховният съд намерил, че са допуснати процесуални нарушения, поради което отменил присъдите.
Петър и Ник бяха задържани в началото на ноември 2011 г. Според обвинението, на 29 септември същата година, те са убили зверски приятеля си Павел Христов (22 г.), след което запалили тялото му. Във фаталната вечер тримата били на купон, след което двамата убийци повикали Павел да търсят имане край с. Боаза. Недалеч от селото спрели колата и навлезли пеша в гориста местност. Ник и Петър се нахвърлили върху приятеля си, единият го държал здраво, а другият започнал да го блъска с тежък чук, докато спрял да диша. След неуспешен опит да изгорят тялото му, убийците се прибрали по домовете си. Петър не издържал и разказал за станалото на баща си. Родителят не само не съобщил в полицията, но намерил трупа и го преместил в дере, където го заровил. При претърсване полицаите открили в района части от трупа, дрехи, чука, с който е извършено убийството.
След задържането си, Ник и Петър направили частични самопризнания, сред което и потресаващото изявление, че отдавна замисляли да извършат убийство, просто за да усетят какво е чувството, а Павел бил избран като жертва, защото ги раздразнил вечерта на купона.
При повторното разглеждане на делото от ВТАС отчел, че има смекчаващи вината обстоятелства при Ник, който се разкаял искрено за стореното, но не и при Петър, който се опитвал да прехвърли цялата вина върху своя съучастник. Съдът постановил доживотен затвор за студента, като редуцирал наказанието на 27 г., тъй като делото се гледало по реда на съкратеното следствие. Решението може да да се обжалва пред ВКС.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново