2 дка борова гора изгоря в квартал “Чолаковци”

Публикувано на пн, 19 авг. 2013
393 четения

Заради трудния достъп до мястото на пожара, гасенето се извършваше само ръчно.

Близо два декара борова гора бе унищожена при пожар във Велико Търново. Огънят лумнал в петък в дървесен масив между кварталите “Чолаковци” и “Бузлуджа”, недалеч от СОУ “Владимир Комаров”. Сигнал бил подаден на телефон 112 от жители на “Чолаковци” около 17,37 ч. Поради вятъра, огънят бързо се разпространил по склона в посока кв. “Бузлуджа” и само за около 15 минути обхванал площ от около 3 декара. На място незабавно били изпратени два противопожарни автомобила с шестима огнеборци. В гасенето се включили и мъже от доброволните отряди към пожарната служба. Един от тях живеел съвсем наблизо и успял още в първите минути да стигне до огнището на пожара и с лопата да се опита да ограничи разпространението му. Поради пресечената местност, пожарните коли успели да стигнат само до училището, след което се наложило пожарникарите и доброволците да гасят “на ръка” с лопати, ръчни пръскачки и дори клони.
Въпреки сложната ситуация, времето се оказало благосклонно към огнеборците и появилият се вятър в петъчния следобед внезапно затихнал около 18 часа. Това позволило на пожарникарите да овладеят разпространението на огъня и постепенно да загасят тлеещата покривка от треви и борови иглички покрай дърветата. “Добре че вятърът спря, иначе можеше да стане много страшно”, споделиха изморените огнеборци пред екипа ни. Благодарение на бързата им реакция бе спасена близо 10 декара борова гора.
Като причина за пожара от ОУ “ПБЗН” сочат небрежност при боравене с открит огън. В местността често играят деца, а непосредствено до огнището обикалял пастир със стадо кози и пожарникарите не изключват пожарът да е причинен именно от тях. Огънят обаче е унищожил всички възможни “улики” и не може да се каже с точност какво е причинило пожара.
През изминалия уикенд огнеборците са загасили общо 14 пожара в областта, от които три са нанесли преки материални щети.
Пламен КАРАИВАНОВ, сн. авторът 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново