1800 юбилейни монети и злато за 1 млн. лв. откриха в лихвари

Публикувано на пн, 11 Ное. 2019
4305 четения

Трима души от Павликени са арестувани при акцията на ГДБОП и жандармерията за лихварство, която се състоя в петък, съобщи ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров. Той уточни, че според събраните данни до момента групата е действала приблизително от около пет години и е била добре организирана. Тримата задържани са се занимавали с легален бизнес – земеделие, което им е помагало да изпират парите от незаконната си дейност. В рамките на извършените процесуално-следствени действия са иззети множество тефтери с изписани имена на длъжници, над 1800 юбилейни монети, ценни метали, предимно златни, като по първоначални данни тяхната стойност се оценява на около 1 милион лева.

Според местните жители двама от задържаните са мъж над 50 години, известен като Туньо Мазния, и неговият приятел Руди, който е на 42 години. Двамата изкупували земи и били арендатори.

Над 20 души са пострадали от престъпната дейност на групата. Част от тях са свидетелствали пред органите на реда, а други са отказали да говорят, тъй като задържаните са добре известни на територията на Павликени. От прокуратурата уточниха, че работата по издирването и на други жертви продължава.

Заместник-директорът на ГДБОП ст. комисар Любомир Янев обясни, че дейността по разкриването на организираната група е започнала в края на миналата година и след събраните данни и доклад в Специализираната прокуратура през май т.г. по случая е било образувано досъдебно производство. И тримата задържани са с богато криминално минало – за кражби, грабежи, лихварство, заплахи. Двама от тях са излежавали и присъди. Събраните доказателства са мотивирали Специализирания наказателен съд през вчерашния ден да определи мярката им за неотклонение „задържане под стража“, допълни административният ръководител на Специализираната прокуратура.

Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново