14 деца пострадаха при пътни инциденти през лятото

Публикувано на ср, 15 сеп. 2021
59 четения

14 деца са пострадали при 13 пътни инцидента на територията на Областната дирекция на МВР през трите летни месеца – юни, юли и август, съобщават от полицията. От тях 4-ма пешеходци, 3-ма водачи и 7 пътници, като най-малкият от тях е на 2 години. През същия период на миналата година в 11 тежки пътни инцидента са пострадали 11 деца, от тях двама пешеходци, двама водачи и 7 пътника.
От ОД на МВР информират, че традиционната акция на полицията “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!” ще се проведе в периода септември – октомври 2021 г. Времето от 15 до 22 септември е обявено за Седмица на детската пътна безопасност под надслов “Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!”, а 21 септември ще бъде Ден за превенция. Той е обявен от министъра на вътрешните работи за Ден без загинали на пътя в контекста на Дните на безопасността на пътя и на ROADPOL – Европейската мрежа на службите на пътна полиция.
И тази година съвместно със служители на РД “ПБЗН” – В. Търново, са извършени охранителни проверки на сградите на 60 училищата и 35 детски градини. Проведени са работни срещи с ръководствата на 7 охранителни фирми, извършващи охрана и пропускателен режим в учебните заведения. Служители от полицейските управления и Пътна полиция са извършили огледи на сигнализацията и пътната маркировка, уличното осветление и предпазните огради и пешеходните ограждения. Изпратени са 14 сигнални писма до кметства и 17 до собственици на пътя за отстраняване на констатирани нередности. Проведени са 104 срещи за планиране на мерки за опазване на обществения ред и сигурност. Планирани са специализирани полицейски операции в питейни и увеселителни заведения, с цел недопускане присъствието на малолетни и непълнолетни в тях, както и продажбата на алкохол и тютюневи изделия на деца. Планиран е контрол на търговските обекти в близост до детски и учебни заведения за недопускане продажбата на забранени изделия. При необходимост ще се съставят предупредителни протоколи на нарушителите.
Полицейските наряди ще имат за задача и да следят за продажбата на наркотични вещества в районите на училищата.
В първия учебен ден и по време на Седмицата за превенция на детската пътна безопасност при присъствено обучение и при спазване на противоепидемичните мерки ще проведат беседи с първокласниците и техните родители за рисковете при тежки пътни произшествия с участието на деца.Ще се акцентира върху опасните зони, пешеходни преходи и кръстовища. Служителите, подпомагащи пътното движение, ще регулират трафика на автомобили и пешеходци с цел осигуряване на безопасното пресичане на децата и техните придружители.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново