13-годишен предизвика пожар в детски дом в с. Балван

Публикувано на пн, 6 ян. 2014
861 четения

Огнеборци гасиха пожар в Дома за деца, лишени от родителски грижи “Христо Смирненски” в село Балван. Инцидентът станал малко след 21 часа в петък в една от стаите на дома.
Малко по-рано тийнейджърите гледали телевизия в една от дневните. 13-годишно момче се качило само в стаята си, започнало да пали клечки от кибрит и да ги мята на леглото. Една от клечките подпалила завивката, а секунди по-късно лумнал и дунапреновият матрак. В този момент момчето се уплашило и избягало от стаята, като оставило вратата отворена. През нея започнал да излиза гъст дим в коридора, дежурната възпитателка усетила миризмата на изгоряло и се втурнала в стаята. Видяла, че цялото легло гори, обадила се на тел.112 и с помощта на едно от по-големите момчета се захванала да гаси пожара. Останалите деца били изведени навън до пристигането на противопожарните екипи. Огнеборците ликвидирали пожара, но пламъците вече били унищожили скрин, две секции, климатик, а около 40 кв.м стени били силно опушени. За щастие инцидентът се разминал без жертви и пострадали.
Мястото било посетено и от дежурна оперативна група на полицията.
Момчето, предизвикало пожара, било настанено в дома заедно с по-малкия си брат в началото на 2012 г., след като били изведени от семейството си в Павликени, което не полагало достатъчно грижи за тях. По-големият имал предишни криминални и противообществени прояви, включително и по време на престоя си в дома. Случаят с пожара ще бъде разгледан от комисия и по-всяка вероятност виновното момче ще получи предупреждение за преместване във възпитателно училище.
Пламен КАРАИВАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново