105 тома е делото срещу строителния предприемач Христо Чапанов

Публикувано на чт, 5 сеп. 2013
718 четения

Делото срещу скандалния строителен предприемач Христо Чапанов е разпределено за разглеждане в Районен съд – Велико Търново, като за съдия-докладчик е определен Димитър Кръстев, научи “Янтра ДНЕС”. Все още няма насрочена дата за процеса, тъй като материалите по делото са изключително много и ще отнеме време на магистратите да се запознаят с тях. По информация от съда, те са поместени в общо 105 тома – обем, съпоставим с мегаделото “Килърите”.
Според обвинителния акт на прокуратурата Чапанов ще отговаря по две отделни обвинения – по чл. 211 от НК за имотна измама, представляваща особено тежък случай с нанесени особено големи вреди. Като пострадали по този член са конституирани 42 семейства, ощетени с 1 373 183 лева. Второто обвинение е по чл. 217 от НК за неправомерно разпореждане със заложена вещ, оставена му за пазене. По него щети са нанесени на 32 семейства, а размерът на щетата е 1 153 558 лв. Ако Чапанов бъде признат за виновен по първото обвинение, може да получи от 3 до 10 г. затвор и да му бъде конфискувано половината имущество. По чл. 217 от НК предвиденото наказание е лишаване от свобода до три години и глоба от 100 до 300 лева.
Първоначално срещу Чапанов имаше образувано досъдебно производство и по чл. 321 за ръководене на организирана престъпна група. Поради това разследването се наблюдаваше от Окръжна прокуратура, но впоследствие държавното обвинение го прекрати. Това доведе до серия от жалби от страна на пострадалите от схемите на габровеца, които настояваха Чапанов да бъде изправен пред съда именно като главатар на престъпна група. Процесите по тези жалби забавиха внасянето на обвинителния акт за крупната имотна измама с повече от година, но в крайна сметка съдът потвърди решението на прокуратурата това обвинение да отпадне. Към момента производствата по чл. 211 и чл. 217 се наблюдават от Районна прокуратура.
Общо 82 души са конституирани като пострадали от имотните схеми на “Агропродукция” със сградата на ул. “Борис Богданов”. Част от тях успяха да осъдят Чапанов след заведени граждански искове и получиха обезщетения в размер на 60 000 лева. Самият той към момента се намира под домашен арест.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново