1000 лв. глоба ще плаща дядо, заплашвал младеж с пистолет

Публикувано на вт, 21 окт. 2014
321 четения

1000 лева глоба ще трябва да плати 80-годишен мъж, заплашвал младежи със саморазправа в землището на Дебелец. Дядото бил задържан от полицията след сигнал от родител в края на март т.г. Същия ден две момчета и две момичета на възраст 16-17 г. си устроили пикник в борова гора край града. Към тях се присъединило още едно момче, което пристигнало с мотор. Докато карало през гората, внезапно го подгонили шест бездомни кучета. Младежът спрял мотора и се опитал да прогони озверелите животни, които междувременно успели и да го нахапят по краката.
Кучетата били отглеждани от 80-годишния Г. Г., който в този момент бил извел стадото си от кози в района. Въпреки че станал свидетел на нападението на кучетата, старецът не си мръднал и пръста, за да помогне на младежа. Едва когато момчето вдигнало пръчка в опит да се отбранява срещу песовете, дядото се приближил към него и извадил пистолет. Оказало се, че намесата му не цели да озапти кучетата, а за да иска обяснение от младежа защо ги налага с пръчката. Докато момчето викало за помощ, той отправил недвусмислената закана “Ще те убия и ще те оставя да изстиваш тук на място!”
Останалите чули разправията и се приближили, за да помогнат на своя приятел. Едно от момичетата на косъм се разминало от ухапване, след като върху нея се нахвърлило куче. През това време старецът продължавал да обяснява, че можел да гръмне по младежа и щял да го осакати за цял живот, но “не му се занимавало”. Разправията приключила с пристигането на бащата на един от младежите, който се обадил и в полицията. Г. Г. бил задържан, а оръжието му – иззето. Оказало се, че това е законно притежаван газов пистолет “Екол”, който обаче незаконно бил преправен да стреля с метални сачми. Заканата, че може да убие или осакати някое от децата е била напълно реална. Тъй като дядото никога не е бил осъждан, прокуратурата предложила да бъде освободен от наказателна отговорност и да му се наложи административно наказание. Съдът го е признал за виновен, но в предвид затрудненото материално положение на обвиняемия, му е наложил глоба в минималния предвиден от закона размер. Пистолетът е иззет в полза на държавата. Решението подлежи на обжалване пред ВТОС.
Пламен КАРАИВАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново