1000 лева глоба за мъж, продал гласа си

Публикувано на пт, 4 ян. 2013
173 четения

1000 лева глоба ще трябва да плати 28-годишният Ангел Я. за опорочаване на изборния процес при частичния вот в с. Батак през миналата година. Това реши Районният съд в Павликени.
На 30 септември миналата година, мъжът влязъл в единствената избирателна секция в селото, за да упражни правото си на вот. Влязъл в тъмната стаичка и се позабавил вътре. Друг избирател чул звук от стаичката, който силно наподобявал щракането на затвора на фотоапарат. Незабавно уведомил представителите на секционната избирателна комисия, които установили, че Ангел се опитал да снима бюлетината с телефона си. Подали сигнали до ОИК и полицията и минути по-късно нарушителят бил задържан и отведен в ареста за срок от 24 часа.
В хода на започнатото разследване, Ангел признал, че се е съгласил да продаде гласа си срещу 20 лева. За да получи парите, обаче, трябвало да докаже със снимка, че е гласувал за правилния кандидат. Според разследващите неговите показания не са достатъчни, за да може да се подведе представител на политическа формация под наказателна отговорност, нито се посочва за кой точно кандидат е трябвало да гласува Ангел. Първоначално срещу него било започнато бързо производство по чл. 167 от НК, който предвижда от 1000 до 5000 лева глоба и до 3 години затвор. Тъй като мъжът има чисто криминално и съдебно досие, прокуратурата е внесла обвинителния акт по чл. 78а с искане за налагане само на административно наказание.
Магистратите са постановили минималния размер на глобата. Според председателя на РС – Павликени Евелина Карагенова, това е първото дело за нарушения по време на изборния процес, което районният съд разглежда.
Пламен КАРАИВАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново