1000 лева глоба отнесе проститутка за доходи, придобити по неморален начин

Публикувано на ср, 5 Ное. 2014
1016 четения

1000 лева глоба ще трябва да плати на държавата 19-годишната Лора М. от Габрово, след като Районен съд – Велико Търново, я призна за виновна, че е получавала трудови доходи по неморален начин. Присъдата й е своеобразен прецедент за област Велико Търново, тъй като повдигнатото й обвинение е било по много стар и считан от юристите за “мъртъв” текст от Наказателния кодекс.
Лора бе задържана от полицията в началото на юни т.г., след като била многократно хващана да проституира на пътя Велико Търново – Килифарево. Навъртала се основно в района на разклона за Дебелец, като се опитвала да привлече вниманието на потенциални клиенти – основно шофьори на турски камиони. Униформените служители многократно я гонили от разклона, но само след часове я намирали отново на “работното й място”. Тъй като Наказателният кодекс не класифицира проституцията като престъпление, а само сводничеството, полицаите дълго време се задоволявали само да пишат предупредителни протоколи.
След близо една година игра на “котка и мишка” с органите на реда, служителите на МВР загубили търпение и я задържали за престъпление по чл. 329 от НК. Въпросният текст гласи, че пълнолетно работоспособно лице, което продължително време не се занимава с общественополезен труд, като получава нетрудови доходи по непозволен или неморален начин, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация. Тъй като Лора до момента не е била осъждана, прокуратурата била задължена да предложи освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административна санкция. Съдът го е одобрил и е постановил глоба в минималния предвиден размер.
Според обясненията, дадени от жрицата пред полицаите, в добри дни жената успявала да изкарва по около 600 лева, така че спокойно би могла да плати санкцията си само за няколко дни. Нямала сводник, така че каквото си изкарала оставал само за нея. Имала съпруг и дете в Габрово и в началото опитвала да упражнява най-древната професия там. Местната конкуренция я прокудила от града, поради което се принудила да работи в района на Велико Търново. Решението на Районен съд подлежи на обжалване пред ВТОС.
Пламен КАРАИВАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново