1 г. условно за дистрибутор, присвоил 18 400 лева от австрийска фирма

Публикувано на ср, 2 юли 2014
373 четения

Една година лишаване от свобода условно постанови Районен съд – Павликени, за 36-годишния Йордан Н. от Полски Тръмбеш, обвинен в присвояване на пари в големи размери. Мъжът бе изправен пред Темида след приключено разследване, започнало преди три години.
През 2011 г. Йордан работел като търговски представител към фирмата “Майстер България” , занимаваща се с производство на машинно оборудване, промишлено електрооборудване и изолационни материали. Австрийската компания започнала да развива дейност в България през 2009 г. Йордан трябвало да осигури клиенти за продукцията на компанията. Успял да привлече 40 различни дружества, които започнали да правят поръчки. Повечето от клиентите имали специализирани магазини за машини и строителни материали. Йордан съвестно изпълнявал доставките на поръчаните артикули, но от началото на април 2011 г. започнал да присвоява част от оборотните пари. След като му заплащали за доставка на съответния обект, мъжът не предавал цялата сума в централата на фирмата в София. Задържал между 80 и 1100 лева от заплащането за всяка отделна доставка, отделно от парите, които му се полагали като комисионна.
Присвояванията продължили до 26 октомври 2011 г., когато работодателят му засякъл несъответствията в отчитаните пари. Последният зареждан от него магазин бил в Павликени, поради което досъдебното производство за престъплението започнало под наблюдението на районната прокуратура в града.
Допълнително по-късно била извършена цялостна финансова проверка, резултатите от която сочели, че Йордан е ощетил работодателя си с общо 18 400 лв. Пред съда дистрибуторът заявил, че иска делото му да мине по реда на съкратеното производство и присъдата му е постановена само за едно заседание. Въпреки че законът предвижда до 8 г. затвор за присвояване, Йордан е получил сравнително ниско наказание, тъй като има чисто съдебно минало и е съдействал на разследващите. Решението може да бъде обжалвано пред Окръжен съд.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново