Звезди на българското цирково изкуство излизат под купола на цирк “София” във Велико Търново

Публикувано на вт, 2 май 2017
1014 четения

С неповторим спектакъл ще зарадват великотърновци и гостите на града от Българския национален цирк “София. Звезди от българския цирков небосклон ще се съберат от цял свят във Велико Търново в дните от 4 до 14 май, за да оставят след себе си много любов, възхищение и мъничко носталгия по златните времена на цирка в България. Общо 14 представления ще изнесе сборната трупа, а сред артистите има наследници на славни български циркови фамилии.

15 града в страната включва второто национално турне на цирк “София”, което е посветено на 120-годишнината от създаването на първия български цирк. “Още през първите няколко десетилетия родният цирк се утвърждава като изкуство със значима стойност в българската култура. Цирковите ни артисти са се качвали десетки пъти на почетната стълбичка с призови отличия. Славили са името на България, печелили са призови места и титли в международни конкурси и фестивали, постигали са сензационни постижения и рекорди в различните циркови жанрове, диктували са модата на световната циркова арена. И ето ни сега – не 2, не 3, а почти 12 десетилетия по-късно имаме възможността да станем част от зрелищното честване на този юбилей”, заяви тв водещ Драгомир Драганов, който е и директор на цирк “София”.

“Амбицията ни е да представим младия български цирк. Тези талантливи артисти се завърнаха от Швеция, Италия, Франция, Германия, Южна Корея и др, за да участват в нашата програма”, сподели Драганов. Представленията на трупата са от вторник до петък от 18:30 ч., а в събота и неделя – от 16:00 и 18:30 ч.

Сред звездните имена на цирк “София” е Маргарита Наскинова, която е дресьор на гълъби, котки и укротител на питони. Моминското й име е Назарова – внучка е на прочутата руска укротителна на тигри Маргарита Назарова. Илюзионистът Крум Крумов – Трезор е носител на много награди, работил е освен в циркове в чужбина, и в казина и вариетета. Трезор лично “прониза” пред присъстващите журналисти врата на Драго Драганов. Най-големи емоции обаче предизвика 4-метровият питон Ахил, който също бе на пресконференцията. Ахил е на 4 години, тежи 30 кг и изяжда седмично по едно зайче, разкриха артистите. Общо пет са питоните в цирка, а в един от зрелищните номера Маргарита Наскинова е затворена с тях в тясна кутия.

Сред звездите на манежа е и клоунът Румбата пък е възпитаник на Московското цирково училище и от 15 г. не е играл в България, като работи предимно в Австрия и Швейцария. “Децата са най-любимите ми зрители, нека всички болярчета дойдат и ще се посмеем заедно”, сподели Румбата. Сред водещите имена в програмата са още Еми Велкова – дъщеря на първата българка, записана в “Гинес”, Свилен Кехайов с висша езда и дресура, трио “София” с еквилибритсика на першове, както и още въздушни атракции, силова еквилибристика, дресура на животни. Коне, понита, гълъби, котки и три камили участват още в програмата на цирк “София”. Всяко дете ще може да се снима за спомен с камилите, увери Драгомир Драганов.

Златина ДИМИТРОВА

сн. Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново