Жителите на Добри дял събират средства, за да спасят 159-годишната си църква

Публикувано на ср, 14 ян. 2015
1425 четения

Жителите на лясковското село Добри дял се заеха с инициативата да възстановят старата църква на селището “Успение на Пресвета Богородица”, която е в окаяно състояние. Зад благородната задача застават както представителите на църковното настоятелство, така и обикновени миряни.

“При земетресения, гръмове, мълнии, и когато самолетите правят учения,

от стенописа на тава се отлепят цели пластове. Досега това се е случвало на няколко пъти. Замазвали са дупките, но сега са се открили нови проблемни участъци, а няма пари, за да ги оправим”, разказва отец Христо, който обслужва храма вече 40 години.

Строителството на църквата е започнало 1856 г. с много труд от страна на местните жители. Българите я правели денем, а през нощта турците я разрушавали, разказва отец Христо. Това се е случвало 4 пъти. После са спрели строежа временно и са отишли да искат ферман от султана. С него им разрешили да си съградят църквата. Легендата разказва, че един от турците от селото е направил тайно дарение и е дал 7 000 гроша за построяване на храма.

Стенописите са от времето, когато църквата е построена. В годините те са реставрирани два пъти. Духовникът искал да ги обнови преди няколко години, но се оказало, че му поискали 300 лв. на кв.м.. Средства, които той няма от къде да осигури. Хората от селото и отецът имат опасения, че камбанарията на храма също може да се събори и да затисне някой от миряните

още по темата четете в утрешния брой на “Янтра ДНЕС”

Всеки, който желае и има възможност, може да дари средства по сметка

IBAN BG77STSA93000010670159
BIC – STSABGSF

 

Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново