Заловиха мъжа, направил опит за брутално изнасилване на 54-годишна великотърновка (обновена)

Публикувано на чт, 8 юни 2017
10680 четения

Великотърновските криминалисти заловиха извършителя на бруталния опит за изнасилване на 54-годишна жена от В. Търново, съобщи директорът на ОДМВР – В. Търново, ст. комисар Димитър Машов. Престъплението се случи на 1 юни около 00,30ч. в областния град. Вчера Районна прокуратура – В. Търново, е повдигнала обвинение срещу 23-годишния Г. Д., който се e признал за виновен в опит за изнасилване в условия на опасен рецидив. Наложена му е мярка за неотклонение “задържане под стража” за срок до 72 часа. По случая е образуване досъдебно производство.

Под ръководството на Районна прокуратура – В. Търново, след провеждането на задълбочено разследване и множество оперативни мероприятия, на 7 юни, около полунощ, великотърновските криминалисти задържаха Г. Д., който е криминално проявен, с 45 регистрации и множество осъждания като непълнолетен. Първото му престъпление е на 10 г. Общо е лежал пет години в затвора, като последно излиза от там преди 10 месеца. Ст. комисар Димитър Машов заяви, че престъплението е много специфично и до сега не е имало такъв случай в района на В. Търново.

Вечерта на нападението 23-годишният Г. Д. е употребил алкохол и излязъл от дома си с умисъл да извърши друго престъпление – кражба на кабели. Забелязал жената в тъмното и спонтанно решил да я нападне и изнасили. Това станало близост до входа на блока, в който живее 54-годишната жена, на ул. “Димитър Рашев” в кв. “Зона Б”. Тя се е връщала от работа, когато в гръб мъжът я повалил на земята. В борбата си с него той нанесъл удари по главата й с камък, заплашвал я с нож и й нанесъл порезни рани в областта на шията. Започнал да я влачи в близка местност до блока, но в този момент покрай тях минал лек автомобил, който осветил сцената с фаровете си. 23-годишният Д. Г. се уплашил и побягнал от мястото на инцидента. Жертвата успяла да се съвземе и да се добере до входа на сградата, в която живее, и да потърси помощ. Млада жена, нейна съседка, в 00,33ч. подала сигнал за безпомощната жертва на тел. 112. Веднага на мястото са се отзовали екип на охранителна полиция и линейка на Спешна помощ, която отвела пострадалата във великотърновската болница. Към днешна дата жената е контактна, изписана е от болница и се възстановява.

Г. Д. е родом от село Бистренци, община Бяла, но многократно е сменял местожителството си. Във Велико Търново е от началото на май, като квартирата му е в близост до адреса на жертвата. Работи в цех за хавлиени кърпи като общ работник.

Той е направил пълни самопризнания и при претърсванията, огледите и изземанията криминалните полицаи са намерили множество веществени доказателства, които директно свързват младия мъж с извършеното престъпление. Сред тях е и ножът, с който е наранил жената. Досега той е регистриран за кражба на кабели, на цветни и черни метали, кражби от магазини, а това е първият му опит за изнасилване.

Ръководителят на Районна прокуратура – В. Търново, Тихомир Шабов благодари за бързата реакция и професионално свършена работа на разследващите. Днес в съда ще се гледа искът за мярка за “постоянно задържане” на лицето  Г. Д.

Михаела ДАВИДОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново