„Ротари клуб“ дари модерен бронхоскоп на белодробната болница във В. Търново

Публикувано на чт, 9 Ян. 2020
826 четения

Модерен бронхоскоп от последно поколение дари „Ротари клуб – В. Търново“ на Специализираната белодробна болница „Д-р Трейман“. Новият апарат беше закупен по проект на клуба „Дишането е живот”. Стойността му възлиза на близо 100 000 лв. заедно със закупените консумативи и обучението на трима специалисти за работа с апарата. „Бронхоскопът позволява изключително прецизна диагностика на редица социално значими заболявания, като рака на белия дроб, който е най-честият сред онкологичните. Това е апаратура с много висока разделителна способност и с големи възможност благодарение, на което ще можем още по-добре и по-качествено да поставяме диагнози в един по-ранен етап. До настоящия момент с по-старите апарати нямахме тази възможност“, сподели д-р Стела Денчева, директор на белодробната болница. Тя допълни, че новата придобивка ще помогне за обслужването на повече пациенти не само от Великотърновска област, но и от съседни региони като Габрово, Търговище, Русе, Стара Загора и др. Капацитетът на болницата е 63 легла и се работи на почти 100 % заетост.
„Благодаря на ротарианците, които за по-малко от година събраха от благотворителни инициативи и международни партньорства средствата за тази съвременна апаратура“, заяви кметът на община В. Търново инж. Даниел Панов при предаването на бронхоскопа от „Ротари клуб“ на лечебното заведение. Той припомни, че в началото на първия му мандат преди повече от 8 г. белодробната болница беше във финансов колапс, но благодарение на усилията на екипа и Общината през последните години е на печалба. Градоначалникът допълни, че се водят разговори за ремонт и въвеждане в експлоатация на източния блок на болницата, който в момента не се използва и би могъл да увеличи нейния капацитет.
Закупуването на апаратурата беше основната кауза по повод 80-годишнината на „Ротари клуб“. В реализирането на най-значимия си проект бяха привлечени партньорски организации от Турция, Румъния и Украйна, разказа президентът на клуба Кирил Андреев.
На представянето на видео бронхоскопа присъстваха депутатът Станислав Стоянов, който е и паст президент на клуба и зам.-кметът Снежана Данева – Иванова.

Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново