„Кинополис Искра“ отвори врати

Публикувано на сб, 23 Февр. 2019
7144 четения

Актьорът Мариан Вълев и режисьорът Иван Ничев пристигнаха във В. Търново за официалното откриване на „Кинополис Искра“. Двамата представиха филмите си, които предстои да излязат на голям екран. Популярният актьор от „Под прикритие“ – Мариан Вълев, презентира трейлъра на „Лошо момиче“, който е дебютния му филм като режиьор. Кинематографът Иван Ничев лично представи „Можеш ли да убиваш“, като това бе първата извънстолична премиера на лентата, която тръгва от 1 март. Паралелно с него във втората зала бе излъчен и детският филм „Случаят Кюри“ на младия режисьор Андрей Хадживасилев. Така 25 г. след последните прожекции в читалище „Искра“ любителите на седмото изкуство отново могат да гледат заглавия на голям екран.
„Кинополис Искра“ бе официално открито в петък вечерта сред множество гости и приятели, а от днес започнаха регулярните прожекции. Първите посетители бяха представители на читалищното настоятелство, управителите на фирмата оператор, официални лица, местни културни дейци, представители на бизнеса и др. Преди прерязването на лентата, киното бе осветено от отец Сергий, който благослови начинанието на инвеститорите и им подари икона на Ангел хранител, за да ги пази и напътства.
„За нас е голяма чест, че В. Търново е домът на нашия първи голям проект. Киноверигата разполага с няколко малки салона и това е първото нещо, което реализираме с подобен мащаб. Всичко това нямаше да е възможно без помоща на много хора, които ни подкрепиха и застанаха зад нас“, заяви Божидар Илиев, управител на „Кинополис Ентъртеймънт“ ООД. Той подчерта, че това е първото кино, което се възстановява и открива отново след масовото затваряне на салоните у нас. „Всичко, което се случва днес и в следващите няколко дни е само началото на едно красиво приятелство между „Кинополис Искра“ и неговите бъдещи верни фенове“, допълни Янаки Дерменджиев, управител на „Кинополис Ентъртеймънт“ ООД.
„Ако ВТУ е храм на науката, стадионът – на спорта, то читалище „Искра“ е храм на киното, защото всички търновци помним прожекциите в тази сграда. Радвам се, че срещнахме добри партньори, за да имаме отново кино“, сподели Тодор Тодоров, председател на настоятелството на НЧ „Искра – 1896“.
Новото кино разполага с четири зали, като най-голямата от тях е с 81 места и с най-големия екран в града с впечатляващите 12 метра широчина и 5 метра височина. Всички зали са с луксозни кожени фотьойли, при които зрителите сами регулират позицията им. Оборудвани са с модерна озвучителна система Dolby Digital 7.1, която се отличава със 7 дискретни звукови канала, както и един за свръхниските честоти. За пръв път във В. Търново се предлагат т.нар. „семейни билети“ – голям и малък. Големият е предназначен за четиричленни семейства, а малкият – за тричленни. Идеята за този комбиниран билет е да се даде ценова преференция, която да направи киното по-достъпно за семействата. Намаления има също за ученици, студенти, пенсионери и хора в неравностойно положение.
Сградата на читалището бе санирана и възстановена, като бе запазена уникалната й архитектура, подчертаха инвеститорите. Вложенията в обновяването и оборудването на киното са около 1,6 млн. лв.
„Кинополис“ е млада и бързо развиваща се верига, която стартира през 2015 г. с двузалното си кино в Габрово, а три години по-късно отваря кина в Карлово, Плевен и Сапарева баня.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново