Ветерани от Втората световна война гостуваха в СУ “Вела Благоева”

Публикувано на пн, 12 Мар. 2018
320 четения

Конкурс “73 години от участието на България във Втората световна война 1944-1945 година” организират Областният съвет на Съюза на ветераните от войните и СУ “Вела Благоева”. В него могат да участват всички ученици от V до XII клас и да представят своя поглед по темата. Младите хора имат възможност да се включат в творческата надпревара с очерк, репортаж, пътепис, интервю с ветерани от войната, стихотворения, разкази, видео или рисунки. Крайният срок за участие е 25 април.

“Целта на конкурса е със средствата на литературните форми и изкуството учениците да изразят личното си отношение към приноса и героизма на Българската армия за победата над нацистка Германия”, каза директорът на училището Ангел Янчев. Инициативата се провежда със съдействието на Военния архив във Велико Търново.

По повод старта на конкурса в СУ “Вела Благоева” гостуваха ветерани от Втората световна война – 91-годишната Недялка Костова от Г. Оряховица и 94-годишният Костадин Нанев от село Самоводене. Двамата разказаха пред учениците спомени за фронта и бойните действия.

“На 17 години завърших Военната санитарна школа във В. Търново, след това държах изпит в София. След него заминахме с влак към Унгария с още 125 момичета и оттам ни разпределиха. Всички искахме да сме по-близо до бойната линия, за да помагаме”, разказа Недялка Костова. И с усмивка допълва, че жените са по-издръжливи от повечето мъже. В съзнанието є до днес са се запечатали спомени от войната и за пострадалите, за които се е грижила.

Днес в България има 1200 ветерани от войната, 52-ма от които са във Великотърновска област.

Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново