Великотърновският университет попълва 221 свободни места държавна поръчка

Публикувано на вт, 6 Авг. 2019
3112 четения

221 са свободните места за държавна поръчка във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” след последното, второ класиране на кандидат-студентите. 39 от тях са за задочна форма на обучение. 98 са незаетите места в педагогическите специалности, като 68 са за редовна форма на обучение. За различните филологически специалности местата са 39. Студентите, желаещи да изучават история и археология, могат да се запишат за 21 свободни места, като 9 от тях са за задочна форма на обучение. 4 са бройките за “Философия”, 8 в професионално направление “Религия и теология”, 2 за “Културен туризъм”. По едно са местата за “Психология” и “Публична администрация”. Желаещите да се запишат в специалностите в сферата на социалните дейности могат да го направят във все още незаетите 3 места, а за “Право” – в 5. Свободните бройки за икономическите специалности са 2, за желаещите да изучават науки за земята са 5, а за информатика и компютърни науки 7.
Кандидат-студентите могат да се запишат и за филиала на ВТУ във Враца, който все още предлага 25 места за педагогически специалности. Общо 575 са свободните бройки за платено обучение във ВТУ.
Записването за попълване на незаетите места вече започна и предстои да приключи на 27 септември. Всеки, отговарящ на условията за прием, може да се запише за студент независимо дали е положил кандидатстудентски изпит, или не. В случая се признават оценките от държавните зрелостни изпити, както и ако има положени изпити за кандидатстване във ВТУ и Софийския университет. Тестове по български и/или история трябва да преминат тези, които се записват, без да са положили успешно кандидатстудентски изпит и представят диплома за средно образование отпреди 2008 г. За по-специфичните специалности, като физическо възпитание, музика, изобразително изкуство и др., в деня на подаване на заявлението се преминават проверки на съответните знания и умения.
Съгласно Правилника за прием на студентите във ВТУ за учебната 2019-2020 г., при незаети и освободени места за определени специалности, попълването се извършва по допълнително обявени условия. Всички класирания и попълването на незаетите места се извършват под ръководството и контрола на назначената от ректора Централна комисия за прием на студенти във ВТУ до началото на учебната година.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново