Великотърновският театър отбелязва годишнината от обесването на Левски със спектакъла „Йоан, синът на Асен”

Публикувано на сб, 16 февр. 2019
104 четения

С историческия спектакъл „Йоан, синът на Асен” екипът на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново ще отбележи 146-годишнината от обесването на Васил Левски. Представлението ще бъде на 19 февруари /вторник/ от 19,00 часа в голяма зала, а билетите са на преференциални цени от 6 лв.
Знакови събития от българската история ще „оживеят” на театралната сцена в драматичната хроника, посветена на 800-годишнината от възцаряването на Йоан Асен II през 1218 г. Пиесата е писана специално за великотърновския театър от актьора Иван Митев. Новото историческо заглавие в афиша на МДТ бе реализирано с финансовата подкрепа на Община Велико Търново. Режисьор на спектакъла е Александър Илинденов, пом.-режисьор е Стефка Петрова, а сценографията и костюмите са на Лидия Къркеланова.
Сред историческите събития, включени в сюжетната линия, са подписването на мирния договор с унгарския крал Андрей II, битката при Клокотница и решението за построяването на църквата „Свети 40 мъченици” в столицата Търново. Образите в пиесата са създадени персонално за актьорите от МДТ. Милен Иванов се превъплъщава в ролята на цар Иван Асен II, а Виктор Тезийски изпълнява ролята на епирския деспор Теодор Комнин и унгарския крал Андрей II. Детелин Кандев играе първия български патриарх Йоаким, самият Иван Митев е Александър – братът на Йоан Асен II, а Стефан Методиев – примасът Василий. Три са женските роли в постановката – в образа на славянската княгиня Ана – първата жена на Йоан Асен II, се превъплъщават Силвия Шекилова и Лиляна Иванова, Стефка Златкова е втората жена на владетеля – маджарката Анна Мария, а Стефка Петрова – нейната дойка.
Билети за „Йоан, синът на Асен” на преференциални цени от 6 лв. се продават на касите на МДТ „Константин Кисимов”.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново