Великотърновският общински съвет е против МОБАЛ да тегли заем от 3,6 млн. лв.

Публикувано на пт, 23 окт. 2020
183 четения

Великотърновският общински съвет не подкрепи предложението на Съвета на директорите на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ за теглене на банков кредит от 3,6 млн. лв. Решението беше взето на провелото се вчера извънредно заседание, на което не присъства представител на областната болница. Общинските съветници подкрепиха другите две искания за продажбата на т. нар. неоперативни имоти – складови бази, хангар, гаражи и база във Вонеща вода, като парите бъдат използвани за довършването на новия корпус на стационара.

Заседанието на местните парламентаристи започна с изказване на Калоян Янков от “Демократична България – обединение”. Той предложи да бъде създадена временна комисия, която да се запознае подробно с инвестиционния план на МОБАЛ и изразходваните до момента средства за строежа на новия корпус, които са над 5 млн. лв. Според Янков обществото трябва да знае къде са похарчени досега тези средства от продажбата на парцела от двора на болницата на голяма търговска верига и как ще бъдат изразходени парите от евентуалния кредит, ако бъде изтеглен. Предложението му обаче беше отхвърлено от местния парламент.

Така за по-малко от половин час съветниците решиха представителят на Община В. Търново да гласува „против“ тегленето на кредита и „за“ продажбата на въпросните имоти на извънредното Общо събрание на акционерите, което ще се проведе на 29 октомври. Заемът все пак може да бъде изтеглен, ако Общото събрание на болницата вземе това решение, тъй като Община В. Търново притежава 14,65 % от акциите на дружеството, а най-големият дял е на държавата – 51 %. Останалите акции са разпределени между другите девет общини в областта.

Весела БАЙЧЕВА

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново