Велико Търново получи голямата награда за развитие на социалната политика

Публикувано на чт, 7 май 2015
507 четения

Община Велико Търново получи голямата годишна награда за развитие на социалната политика, съобщи Росица Димитрова, шеф на общинската дирекция за социални дейности и здравеопазване. Призът беше връчен от Националния алианс за социална отговорност на Десетия национален форум на организацията, който се проведе от 28 до 30 април 2015 г. в Пловдив. В него членуват над 300 общини и неправителствени организации, доставчици на социални услуги. Догодина домакин на националния форум на Алианса ще бъде Велико Търново. Наградата е плакет. Димитрова отбеляза още, че заслуга за това голямо признание имат всички екипи в общината, които се занимават със социална дейност. Тя благодари и на медиите които популяризират дейностите в тази политика.

90 % от планираните в общинската стратегия за развитие на социалните дейности през последните 5 години са изпълнени. Останалите 10 на сто са предоставени на други организации, които също са изпълнени, но при тях общината не е доставчик на тези услуги, обясни Димитрова. Тя допълни, че м. г. основен акцент в работата на общинската администрация е бил да бъде осигурена по-голяма заетост за безработни, регистрирани в Бюрото по труда.

В момента реализираме проект за назначаване на лични асистенти на болни и самотни хора, и на деца с увреждания. Той се финансира по новата схема “За грижи в домашна среда” на ОП “Развитие на човешките ресурси”. Интересът към тази програма е голям. В общината постъпиха над 150 заявления от безработни и над 200 молби на потребители на социални грижи. Велико Търново има квота и можем да назначим само 68 лични асистенти, които да подкрепят 68 болни и възрастни хора и деца с увреждания. Проектът ще продължи до юни 2016 г., но се надяваме след това да има друга финансова схема, която да продължи тази социална услуга, каза

Димитрова. Тя съобщи още, че Велико Търново кандидатства директно за нов проект, който осигурява грижи в домашна среда. Финансирането е 500 000 лв., като ще бъдат назначени домашни санитари и социални асистенти. Схемата е ориентирана изцяло за възрастни хора. За целта ще бъде създаден център за социални услуги, а със съгласието на ОбС ще бъде предоставено общинско помещение.

Новата програма позволява да бъдат извършвани ремонтни дейности, да се купи транспорт, за да бъдат обслужвани и хора в трудно достъпни райони на общината.

По проекта за приемна грижа 6 деца са настанени в 6 приемни семейства. Програмата стартира през декември 2011 г., а ще приключи през септември 2015 г. , като през това време в 13 приемни семейства ще са настанени 13 деца. След това този модел на грижа за децата в риск ще продължи директно по схема през новия програмен период на ОП “Развитие на човешките ресурси” 2015 – 2020. Кандидатите за приемни родители могат да бъдат спокойни, че приемната грижа ще продължи.

Във Велико Търново са изградени три социални центъра за настаняване на сираци от домове и деца с увреждания от общността. За работа в новите семейни къщи има подадени 303 заявления. Някои от кандидатите имат молби за няколко работни места. Ще бъдат назначени 44 души, които да се грижат за 42 деца.

Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ, архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново