Във ВТУ ще се обучават студенти от Башкирия

Публикувано на нд, 17 Дек. 2017
322 четения

Чл.-кор. проф. Стоян Буров връчи Почетния знак на ректора на ВТУ на проф. Николай Морозкин от Башкирския държавен университет в Уфа.

Ректорът на Башкирския държавен университет в Уфа проф. Николай Данилович Морозкин е получил награда от търновската алма матер. Той е бил удостоен с Почетния знак на ректора на ВТУ проф. д-р Христо Бонджолов. Отличието за принос в развитието и задълбочаването на отношенията между двата вуза му е връчил зам.-ректорът по учебната дейност на ВТУ чл.-кор. проф. Стоян Буров.

Пред многобройна публика в актовата зала на университета в Уфа ректорът на Башкирския университет е благодарил за високото отличие. Той е заявил готовност да започне процедура за сключване на споразумение за частично обучение на студенти и докторанти на разменни начала от началото на учебната 2018-2019 г. Престоят и обучението, което ще се провежда на английски или руски език, ще бъдат безплатни за младите хора от двете страни. Кандидатите ще се подбират чрез конкурс, обясни проф. Буров.

Делегация от висшето училище в старата столица е участвала в Четвъртата международна научно-практическа конференция „Славянските езици, етноси и култури в съвременния свят” в Уфа, организирана от двата университета. Заедно със зам.-ректора са пътували проф. Андрей Андреев, директор на Бюрото за кандидатстудентска информация и реклама, и проф. Антон Гецов от Катедрата по съвременен български език. Чл.-кор. Стоян Буров и проф. Гецов са изнесли научни доклади на руски език по време на форума. Още четирима преподаватели от катедрата задочно са се включили в конференцията. До края на 2017 г. докладите ще бъдат отпечатани в сборник.

Златина ДИМИТРОВ

Сн. личен архив

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново