Във ВТУ показват 3D реконструкции на древните български столици

Публикувано на вт, 18 Ное. 2014
283 четения

3D реконструкции и графични планировки на древните български столици показват в изложба в ректората на Великотърновския университет. Експозицията представя как са изглеждали дворците на българските царе в Плиска, Велики Преслав и Велико Търново в периодите на най-голямото могъщество на България през IX-X и XIII-XIV век. Тя е създадена със съвместните усилия на археолога д-р Явор Василев и компютърния специалист инж. Марин Христов, които чрез методите на научна реконструкция и на 3D-компютърно моделиране, са направили възстановките.

Общо осем изгледа от знакови места в трите столици са успели да визуализират със собствени сили и средства двата автори. Велико Търново е представен с крепостта “Царевец”, като посетителите могат да видят как е изглеждал главният вход на крепостта, патриаршеският комплекс и дворцовият площад.

“Достигнали до нас в силно разрушен вид вследствие на сложната историческа съдба на България, нашите паметници могат да бъдат върнати към живот само с внимателното използване на съвременните научни методи и технологии. В нашите реконструкции сме се постарали балансирано да съчетаем конструктивният реализъм, естетическо чувство и историческа правдивост, позволяващи най-пълното доближаване до древната реалност. Разбира се, всяка възстановка на силно разрушен паметник винаги има характер на хипотеза, която, основавайки се на точни факти и аналогии, би допринесла за развитието на научната дискусия. Така, получавайки общественото внимание и подкрепа, изследването на облика на древните столици на България би довело до тяхното все по-точно и пълно виртуално реконструиране”, обясни Явор Василев, който е възпитаник на ВТУ и доктор по археология.

Той сподели, че изложбата е само част от една по-широка научна и образователна инициатива, целяща все по-задълбоченото изследване и реконструиране на най-важните археологически и архитектурни паметници от нашето минало, чрез съвместното използване на съвременните компютърни технологии и на класическите методи на научно изследване. Той планира да разшири проекта със старите български столици Охрид и Преспа, които днес се намират на територията на съседна Македония.

Експозицията беше открита вчера и ще гостува в университета две седмици. През цялото време около паната ще стои д-р Василев, за да разяснява на посетителите историята и археологията на визуализираните обекти.

Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново