Във Велико Търново монтираха първия в България поезиомат

Публикувано на пт, 16 Мар. 2018
2811 четения

Във В. Търново монтираха първия в България поезиомат. Джубоксът за слушане на поезия на обществени места ще вдъхновява великотърновци и гости в парк “Марно поле” до 27 април. От него звучат 20 стихотворения, представени на оригиналния език и в превод на български. На 19 март от 17 ч. Общината организира флаш моб, с който ще бъде представена новата придобивка за града. По време на събитието млади поети и музиканти ще представят в неформална обстановка свои произведения.
Поезиоматът е монтиран на централния вход на парк “Марно поле”, зад Военния клуб. Репертоарът включва 21 творби на различни съвременни европейски поети, включително български, които представят страната си или съвременността като цяло, записани на звукови файлове, които се избират с бутонна система за управление. Автор на проекта е Ондржей Кобза от Чехия, а В. Търново е първият български град, в който джубоксът гостува.
Така старата столица за поредна година се присъедини към европейската инициатива “Нощ на литературата”, организирана в партньорство с Чешкия културен център у нас. В Нощта на литературата на 9 май ще бъдат представени произведения на знакови европейски автори, четени от известни и обичани дейци на културата и изкуствата от града. Като съпътстващо събитие, по инициатива и покана на Чешкия културен център, в търновци ще могат да се радват на поезиомата.
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново