Вандали поругават скулптури в градските паркове на В. Търново

Публикувано на ср, 12 юни 2019
2490 четения

Вандали не спират с посегателствата над творби, изложени в парковете на В. Търново. Една от новопоставените скулптури в парк “Колю Фичето” наскоро осъмна орисувана с черен спрей. Фигурата на приседнал човек се сдоби с очи, уста и тениска с огромна буква К на гърдите.
Коментарите за грозната проява са разнопосочни. Някои от минувачите ехидно отбелязват, че така творбата е добила по-разбираем и ясен образ. Други осъждат поругаването на художествената творба и грубото посегателство върху работата на скулптора.
“Това е нелепо. Вече ангажирах фирма за почистването на статуята и не желая да коментирам”, не скри поредното си разочарование Мариета Конова, председател на търновското представителство на Съюза на българските художници.
Композицията “Ято”, изработена и поставена от деца творци в парк “Марно поле”, също не оцеля в своята цялост дълго време. Една от 50-те керамични птици вече липсва. “Само 4 дни след като беше поставена скулптурната композиция “Ято”, “добри хора” се погрижиха една от птиците да бъде счупена. Все повече се замислям дали ми е мястото в този град. Тъжно ми е и ме боли най-много за децата,защото пред тях изборът дали да останат тук ще е по-лесен… Просто ще отлетят като птиците… Поправих счупеното… но не всяко счупено нещо е поправимо”, бе тъжният коментар на Гергана Пенова, ръководител на Ателието по керамика към Младежкия дом.

Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново