Вандали на два пъти изрисуваха паметника на Асеневци

Публикувано на чт, 2 ян. 2014
1102 четения

Вандали на два пъти поругаха паметника на Асеневци във Велико Търново за по-малко от седмица. По Коледа неизвестни изрисуваха монумента в бяло и червено с графити, а по стените бяха изписани различни провокативни послания. «Камен Донев за министър на културата и на спорта», «Копаница за катарзис», «Научи хоро и играй го с песен и ще видиш, че животът пак ще стане лесен» бяха само някои от надписите, които бяха заличени по паметника. На 31 декември около 20 доброволци, начело със зам.-кмета Ганчо Карабаджаков, се включиха в почистването на Конниците. Вчера сутринта обаче паметникът отново осъмна нашарен с черна, синя и червена боя, но този път пораженията върху каменните скулптури са още по-големи.

Творци от търновското представителство на Съюза на българските художници, служители от Художественна галерия «Борис Денев» и Регионалния исторически музей се включиха в акцията по почистването на Конниците. Те използваха различни химикалии и водоструйка.

Преди това Община Велико Търново разпространи официална позиция на несъгласие с вандалската проява върху монумента, който е един от символите на старата столица. «Подобен акт на вандализъм спрямо паметниците, част от културно-историческото наследство на града ни и държавата, са неприемливи във всичките им форми. Общината тълкува подобен род прояви като израз на свободна изява на съвременното неконвенционално изкуство и винаги е оценявала по достойнство правото на неговите автори за себеизразяване, но проявата от последните дни категорично не кореспондира с добри намерения и нрави», се казва в съобщението.

Кметът Даниел Панов отново апелира към авторите на подобен тип изкуство да не увреждат паметниците на културата и да не принизяват техните достойнства, символика, историческо и естетическо внушение.

За проявата бяха сезирани и органите на реда. В полицейското управление във Велико Търново е образувана преписка срещу неизвестни извършители.

Златина ДИМИТРОВА
видео: Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново