В РИК нямат указания какво се случва, ако устройството за видеозаснемане не сработи

Публикувано на чт, 23 мар. 2023
203 четения

Районната избирателна комисия във В. Търново няма указания от ЦИК какво ще се случи с отчитането на изборните резултати в секция, в която устройството за видеоизлъчване и запис не сработи. Това стана ясно на съвместен брифинг на РИК, полицията и „Информационно обслужване“ в Областна администрация. От „Информационно обслужване“ обясниха, че могат да подменят устройство, което не сработи, но само при пробите, които ще се извършат в деня за размисъл, т.е. в събота, но не и в неделя. В 399 секционни избирателни комисии в областта ще се извършва видеонаблюдение и видеозаснемане при преброяването на бюлетините, посочиха от РИК.
„В предизборния ден ще се направи проба, така че би трябвало, ако има неработещи устройства, това да бъде установено в предизборния ден и съответно това устройство да бъде заменено. Все още нямаме указания какво се случва, ако не работи устройството за видеозаснемане в неделя“, заяви Десислава Йонкова, председател на РИК В. Търново.
По време на брифинга стана ясно, че видеозаснемането на броенето на бюлетините ще удължи изборния процес. По тази причина РИК ще сформира допълнителни екипи за приемане на документите, ще бъдат привлечени и предишни членове на Районната избирателна комисия, които да укажат техническа подкрепа.
В областта ще бъдат разкрити 404 избирателни секции, като пет от тях са подвижни – две във В. Търново, по една в Г. Оряховица, Павликени и Сухиндол. Общият брой на членовете на СИК е 3320, а машинно ще се гласува в 307 секции в цялата област.
Областният управител инж. Георги Гугучков информира, че на 24 март – петък, по обед се очаква да пристигнат хартиените бюлетини за Великотърновска област. Той увери, че са създадени всички необходими условия за получаването им, осигурена е и охрана от ОД на МВР. На 27 март ще бъдат доставени и останалите изборни книжа, които ще бъдат разпределени към десетте общини още на другия ден.
Със заповед на ректора на ВТУ 5-ти корпус на университета ще се използва и на 3 април, който е обявен за неучебен, защото сградата отново ще се използва за изборния процес. Освен това движението по ул. „Христо Ботев“ във В. Търново ще бъде затворено, а паркингът пред НАП няма да се използва от граждани докато не приключи предаването на всички изборни книжа.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново