В 313 секционни комисии в областта ще се гласува изцяло машинно

Публикувано на пт, 9 юли 2021
130 четения

Общо 415 избирателни секции са разкрити на територията на област Велико Търново. В 312 от тях ще се гласува изцяло машинно, като в 15 ще има по две устройства, заяви Николай Илиев, председател на Районна избирателна комисия – Велико Търново. В старата столица по две машини ще има в 8 секции, в две секции в Елена също ще има допълнително устройство, както i в секции в Свищов, Лясковец, Стражица, и селата Първомайци и Царевец.

Четири са подвижните секционни комисии за хората с увреждания, като такива ще има във Велико Търново, Горна Оряховица, Павликени и Сухиндол. На този етап няма заявления за разкриване на ковид секции или за такива, които да обслужват избирателите, поставени под карантина. Крайният срок изтича днес, но такива една ли ще бъдат разкрити, посочи Николай Илиев. 10 са специализираните секции, които са разкрити към болнични и социални завяедения в областта, една има и в сектор „Арести“.

Право на глас имат над 210 000 избиратели, като освен машините, за областта са осигурени и разпределени общо 212 000 хартиени бюлетини.

Въпреки доставянето на три машини за демонстрационно гласуване, времето се оказа не достатъчно, за да бъде направено такова извън общинските центрове, признават от Районната избирателна комисия. С начина на гласуване са се запознали не повече от 1500 души, уточни Николай Илиев, което е крайно недостатъчно.

„Има затруднения, които са по-скоро чисто психологически. По-възрастните хора не смеят да докоснат машината или, докосвайки я, го правят по такъв начин, че една ли не тя всеки момент ще се счупи. Най-честите проблеми са с поставянето на картата в самото устройство, но сме дали указания на комисиите да оказват вербална помощ на гражданите“, каза още Николай Илиев. Той уточни, че Районните избирателни комисии не участват в процеса по „наливане“ на софтуера в машините и за това няма как да знаят дали това е направено правилно и листите с кандидатите са подредени спрямо решенията на РИК.

„За тези избори контролът от страна на ЦИК беше по-строг. С нарочно писмо поискаха от всяка РИК да потвърди верността на подредбата и съдържанието на кандидатските листи така, както са качени в сайта на РИК. Потвърдили сме верността на каченото в нашия сайт, т.е., ако се ползват тези данни, разминаване не би могло да има“, каза още Николай Илиев. И уточни, че за първи път подредбата може да бъде видяна в т. нар. нулев протокол, който се отпечатва със старта на изборния ден, като на секционните комисии са дадени указания да проверят внимателно този протокол.

Изборният ден на 11 юли ще започне в 07,00 ч. и ще приключи в 20,00 ч., но ако пред секциите има чакащи граждани, председателят и секретарят на съответната секция събират личните им карти и гласуването продължава, но не по-късно от 21,00 ч.

До този момент в РИК – Велико Търново са постъпили 6 жалби и сигнали за нарушения, свързани с предизборна агитация. Един от сигналите е препратен по компетентност на ЦИК, а по останалите РИК се е произнесла със свое решение. Уважени са 2 сигнала за неправилно поставени агитационни материали в община Елена, като съответно е издадено предписание те да бъдат премахнати.

Весела БАЙЧЕВА

 

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново