Туристи в кампанията на “Движи се и победи” ще чистят екопътеката за Преображенския манастир

Публикувано на чт, 7 май 2015
433 четения

Туристи, участници в пролетната кампания “Движи се и победи”, тази година ще чистят екопътеката за Преображенския манастир, съобщи д-р Красимира Петрова от Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. РЗИ е основен организатор на спортно-туристическата инициатива, която се провежда за 15-а поредна година. Двете мероприятия се съчетават за първи път в историята на кампанията, с която тя се включва в националната екоинициатива “Да изчистим България заедно”. За събиране на отпадъците са осигурени ръкавици и чували, които ще се събират на определени места, а след това ще бъдат извозени.

“Движи се и победи” включва три похода, като първият стартира на 9 май до хижа Божур. Вторият ще бъде на 16 май до Преображенския манастир, който ще се съчетае и с акция за почистване. Заключителният етап на кампанията ще бъде на 30 май с поход до Ксилифор, където са предвидени интересни спортни и образователни предизвикателства – туристически щафети, преодоляване на препятствия, улов на риба за деца, колокрос, стрелба в цел, ателие за рисуване на открито върху балони по темата “Тютюнопушенето е забранено”, изложба на рисунки, измерване на кръвното налягане и др.

По традиция “Движи се и победи” ще излъчи чрез жребий 11 победители, като за всички са предвидени награди. Това важи за участниците, преминали най-малко два от маршрутите на кампанията, по време на която трябва да се регистрират на всеки поход. Голямата награда е велосипед, но за нея ще се състезават туристите, преминали и трите маршрута.

От старта на “Движи се и победи” през 2001 г. досега са проведени 27 пролетни и есенни спортно-туристически кампании. В тях са участвали 15 315 деца и възрастни, от които 290 семейства.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново