Трима преподаватели от Велико Търново получиха френско рицарско звание

Публикувано на ср, 16 Дек. 2015
1122 четения

Трима преподаватели от Велико Търново бяха удостоени с почетното звание Рицар на академичните палми на Франция. Високото държавното отличие на френското правителство получиха доц. д-р Иванка Попова от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, директорът на СОУ “Емилиян Станев” Кина Котларска и учителят Красимира Губеркова от Езикова гимназия “Проф. д-р Асен Златаров”. Ордените на три отделни церемонии им връчи лично френският посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан. Наградите се присъжда с декрет на премиера на Франция и по предложение на френското Министерство на образованието за педагогически и научни заслуги на трите дами, както и за ангажираността им в преподаването и разпространението на френския език и култура у нас.
Орденът на академичните палми води началото си от почетен знак, създаден с декрет на Наполеон от 1808 г., а като държавно отличие е учредено през 1955 г. Първоначално с него се награждават само университетски преподаватели и служители. По-късно с ордена се награждават и личности с непедагогически професии, които имат заслуги към образователната система, културата и френския език. Този медал е трети по ранг във Франция след Ордена на Почетния легион и Националния орден за заслуги. Носителите му членуват в създадената през 1962 г. Асоциация на членовете на Ордена на академичните палми. Тази институция е под почетния патронаж на президента на Франция, на министъра на образованието и на Великия канцлер на Почетния легион. В нея членуват над 30 000 души, сред които има и чужденци от 75 страни.
Н.Пр.Ксавие Лапер дьо Кабанпосети училище “Емилиян Станев” и Езикова гимназия, където беше посрещнат от ръководствата и учениците. Церемонията по награждаването във ВТУ се състоя в зала “Европа”.
Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ
още по темата четете в утрешния брой на “Янтра ДНЕС”

loading...
Пътни строежи - Велико Търново