Три формации от Общината отиват на събора в Копривщица

Публикувано на пн, 6 апр. 2015
641 четения

Три формации ще представят Великотърновската община в Националния събор в Копривщица. Самодейците спечелиха призовите места в Общинския празник за изворен фолклор “Че се пролет пукнала”, който се проведе в Ново село на връх Лазаровден.

С първа награда за обичая “Водене булката в дома на младоженеца” бяха удостоени изпълнителите от Групата за изворен фолклор при читалище “Поука” в Леденик. Второ място си поделиха гостите от читалище “Просвета” във Вонеща вода за обичая “Каля на Балкана” и Групата за изворен фолклор “Зелен бръшлян” от Ресен, които пресъздадоха традициите на обичая “Свождане”. Трети бяха класирани Хотнишките баби за “Хващане светец за нова къща” и група за изворен фолклор “Росен здравец” от Дебелец за сватбения обичай “Бръсненки”.

Във фолклорния празник в Ново село се представиха над 250 изпълнители от 22 певчески и обединени групи на читалища от общината. Те бяха оценявани от фолклориста и почетен гражданин на Велико Търново Михаил Дюлгеров и етнографа от Регионалния исторически музей Галя Чохаджиева.

Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново