Три екипа получават финансиране за разкопки на хълма Трапезица

Публикувано на чт, 9 авг. 2018
395 четения

Три археологически екипа получават финансиране за редовни разкопки на крепостта “Трапезица” във Велико Търново. От Министерството на културата са отпуснали около 36 000 лв. за проучвания на два обекта на историческия хълм. Този сезон ще се работи и на трети сектор, а средствата ще бъдат предоставени от Общината в старата столица. На крепостта трябва да започнат работа археолозите от търновския филиал на Националния археологически институт с музей при БАН проф. д.изк. Константин Тотев, доц. д-р Деян Рабовянов и доц. д-р Мирко Робов.
Около 18 000 лв. за разкопки и консервация в северния сектор е получил проф. Константин Тотев. Той ще продължи да разкрива автентичната архитектура в участъка, разположен на централният вход за Трапезица. Археологът ще работи непосредствено до новоизградената със средства от Азербайджан Западна крепостна стена, за да може реставрацията на защитното съоръжение да продължи. Професорът ще бъде ангажиран и с проучване на некропола на църква № 20, където досега са разкрити около 100 погребения.
Доц. д-р Деян Рабовянов ще копае в южния сектор на средновековния град, а отпуснатите средства са в размер на близо 18 000 лв. Неговата цел е да допроучи църква № 22, която беше открита през миналата година. Освен с интересната архитектура, храмът се отличава и с уникални находки, част от които са църковни реликви.
Доц. д-р Мирко Робов ще работи с финансиране от Търновската община в югоизточния сектор, където разкопките бяха замразени преди 4 г. От няколко години Трапезица е предоставена за стопанисване и управление на Общината, което дава възможност на институцията да работи активно за проучването и социализацията на паметника. В този участък на крепостта доц. Робов разкри голям феодален комплекс. Заради намерения около църква № 3 епископски жезъл проучвателят смята, че обектът е свързан с епископията на Трапезица. До него от юг беше разкрита и голяма църква с пореден номер 21. Тя е със сложен план и колони в конструкцията, но на този етап е разкрита само откъм олтарната ниша.
И трите обекта са част от дългосрочната програма за проучване на Националния археологически институт с музей при БАН и са съгласувани с проекта за социализиране и експониране на Трапезица на арх. Пламен Цанев.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново