Тимът на „Сребърна Янтра“ отново покори Малта с талант и красота

Публикувано на пн, 2 май 2016
1048 четения

Селекцията на „Сребърна Янтра“ с пълен комплект награди от Острова на рицарите – Гран при, първо и второ място, приз „Future Star”, почетни дипломи и медали.

Гала Ботева спечели поредно Гран при за България; всички останали – с награди и отличия

В навечерието на Великден, за пета поредна година, селекцията от лауреати на международния конкурс „Сребърна Янтра“ триумфира на „Euro Stars Festival” в Малта. Осемте избраници на великотърновския конкурс до един се завърнаха с награди и покани за участия в нови певчески надпревари в Полша, Хърватска, Румъния, Литва, Унгария и др.!
Дванадесетгодишната Гала Ботева прибави поредното Гран при в българската колекция, дело в предишните издания на Моника Карагенова, Кристина Дончева и Антония Маркова. Направи го безапелационно и категорично в конкуренцията на изпълнители до 14 години от 4-те възрастови групи „Junior“, представяйки песента на Кристина Агилера „Show me how you Burlesque“.
В конкурса участваха общо 150 изпълнители, разделени в 7 възрастови групи от 6 до 30 години от 13 държави – Италия, Швеция, Румъния, Полша, Хърватска, Литва, Латвия, Косово, Унгария, Украйна, Русия, Малта и България. Голямото Гран при бе извоювано от 18-годишната Агата Бушковска от Полша.
Траяна Цанкова (15 год.) спечели жури и публика с нов прочит на песента на Лара Фабиан „Je t`aime“ и заслужено извоюва първото място в групата 15-16 год.
С втора награда се завърна в България Симона Захариева (14 г.), която отново представи френски хит – “Je suis malade”, а приза „Future Star Award” получи 8-годишната Рая Петкова за песента „Roar” на Katy Perry.
Гала, Траяна, Симона и Рая са възпитаници на ВС „Upstream Voices” гр. Севлиево с вокален педагог Ценка Горалова.
Със специални Diploma Award от журито бяха отличени Маломир Ингилизов ( 17 год.) от Бургас, представил се с песента на Queen “The Show Must Go On” и Асен Владимиров (17 год.) от Стражица, изпълнил на малтийска сцена хита на Joe Cocker „Unchain My Heart“.
С Diploma Merit и медал на „Euro Stars” бяха отличени 8-годишната свищовлийка Вилияна Иванова за изпълнението на „Wrecking Ball“ на Miley Cyrus и 17-годишната Ирена Трайкова от В. Търново, представила песента-победител на Сърбия от Евровизия – „Молитва“.
Специални гости на тазгодишното издание на конкурса бяха миналогодишната носителка на Гран при – Антония Маркова (България) и победителката от финала на Детската Евровизия в София`2015 – чаровната и екзотична Дестъни (Малта).
„За пета поредна година съм ръководител на българската делегация и член на международното жури на “Euro Stars Festival” в Малта, но такъв български десант на острова – не помня. Освен селекцията на „Сребърна Янтра“, тази година имаше и участници от Варна, Ямбол, Велинград и Петрич, които също се представиха достойно. Много съм щастлива, че лауреатите от В. Търново сразиха тотално конкуренцията и до един се завърнаха с награди. 13 държави имаха свои пратеници на конкурса в Малта, а сред тях най-изявените бяха певците от Полша, Литва и Малта. Естествено, Гала Ботева бе над всички, спечелвайки Гран при за България! В края на м. май с нея предстои да участваме в голям международен телевизионен конкурс в гр. Сувалки, Полша. Искам да благодаря на вокалните педагози, подготвили нашите изпълнители – Ценка Горалова от Севлиево, Антоанета Георгиева от Свищов, Милена Добрева от Бургас, Аделина Колева от Г. Оряховица. Адмирации и за родителите, без чиято подкрепа нито една изява зад граница не е възможна. Специална благодарност към Антония Маркова – солист на Ансамбъла на Армията и член на международното жури на „Сребърна Янтра“. Само за миналата година тя спечели 8 Гран при на силни конкурси в чужбина! Горда съм, че Тони е част от екипа на „Сребърна Янтра“. След седмица в София предстои представянето на първия й авторски албум и от сърце й желаем успех! Впрочем, в Малта направихме добро промотиране на албума и скоро предстои на пет от песните да бъде направено ТВ-заснимане в Полша“ – сподели след завръщането си от Малта г-жа Румяна Начева, ръководител на групата.
Наред с напрегнатата конкурса програма, българските пратеници в Малта имаха възможност да посетят и знакови места на Острова – старата столица Мдина и новата – Валета, която усилено се готви за Европейска столица на културата през 2018 г., а също и митичния остров Гозо и емблематичния скален „Прозорец“ в морето.
На конкурса в Малта бяха селекционирани изпълнителите, които ще представят островната държава през м. септември т.г. на 14-то издание на международния конкурс „Сребърна Янтра“. Покана за участие получи и носителката на Гран при Агата Бушковска от Полша, както и таланти от Литва и Унгария.
Снимки – Илиян Гъбенски

loading...
Пътни строежи - Велико Търново