Търновските училища посрещат учениците с ново обзавеждане и иновации в обучението

Публикувано на пт, 14 Сеп. 2018
783 четения

Дни преди старта на новата учебна година всички училища се подготвят усилено за първия звънец. В почти всички учебни заведения са направени подобрения на материалната база, както и редица нововъведения. Едно от тях е използването на електронни дневници, каквито ще има в общо 53 училища в областта заедно с хартиения вариант. На този етап само четири училища в областта ще използват единствено електронни дневници. Това са ОУ “Бачо Киро”, ОУ “П. Р. Славейков”, СУ “Емилиян Станев” във В. Търново и СУ “Иван Момчилов” в Елена.
Нови практики и методи на обучение очакват учениците в много от училищата в старата столица. През учебната 2018/2019 г. в ОУ “Св. Патриарх Евтимий” във В. Търново ще се прилагат т.нар. коучинг умения в образователната система. Разработен е стъпков модел, чрез който ще се развива коучинг култура при взаимоотношенията ученици, родители и учители. Те ще стартират от октомври за родители, учители и ученици, водени от педагогическия съветник Офелия Иванова, която е сертифициран коуч от Международната коуч федерация (ICF).
Коучингът е изкуство на водене на трансформиращи за събеседника разговори, които улесняват развитието му в желаната посока и катализират желаната от него промяна. Чрез този подход човек открива възможности, реализира собствения си потенциал и постига цели и желаната промяна. Като подход, коучингът би облекчил до голяма степен учителите в ежедневната им работа, би помогнал за повишаване на мотивацията и удовлетворението от професията, защото оставя отговорността за наученото изцяло в ръцете на учениците, кара ги да мислят и води до това сами да се мотивират да търсят знанието и отговорите.
За новата учебна година в “Св. Патриарх Евтимий” са осигурени 750 шкафчета за учениците, като целта е по този начин да бъде намалена тежестта на раниците. В тях децата ще могат да оставят част от учебниците и пособията, необходими за часовете. “Допълнително в 4 класни стаи са осигурени шкафчета, а желанието ни е до края на годината за всички първокласници да има шкафчета вътре в класните стаи”, уточни директорът на училището Иваничка Петкова. През лятото бе обновена и стълбищната площадка на централния вход, а всички стаи бяха освежени. В момента се подготвят различни инициатива, свързани с 50-годишнината на училището. За съжаление на този етап няма да има паметник на нашия патрон, който бе предвиден на мястото на предишния бюст на Вела Пискова. Причината е отказът на галерията да премести паметника на Патриарх Евтимий, разположен на Боруна, пред учебната сграда, но ръководството не се е отказало от идеята и ще търси алтернатива.
Освен електронните дневници, тази година учениците ще използват и електронни учебници, за които ще получат достъп от учителите. По решение на самите екипи ще се прецени дали да бъдат използвани в клас, или у дома, обясни директорът Иваничка Петкова. Нови шкафчета чакат и учениците във СУ “Вела Благоева”. Осигурени са шкафчета за 600 ученици, като за първи клас са дървени, а за по-големите ученици – метални. Идеята на ръководството е за най-малките да са разположени в класните стаи, а останалите в коридорите. За закупуването им бяха осигурени близо 22 000 лв., от които около 7000 лв. от бюджета на училището, а останалите 14 000 лв. са от МОН.
“Т.г. ще се опитаме да работим без учебници във втори клас, като всяка година ще добавяме по още един клас, като целта е да използваме разнообразни източници на информация”, обясни директорът на СУ “Вела Благоева” Ангел Янчев.
“Кандидатствахме за иновативно училище и проектът бе одобрен. Учебният материал ще бъде избран от различни източници, не само от избрания комплект за училището, а от пълния комплект учебници, одобрени от МОН. Ще заложим и на научна литература, ще работим съвместно с Регионалната библиотека “П.Р. Славейков”, Регионалния исторически музей, РИОСВ и други институции, които ще помогнат на децата да се запознаят практически с нещата”, обясни началният учител Силвия Дачева.
Сред иновациите е, че учителите във втори клас ще работят екипно в подготовката на уроците. “М.г. опитахме този метод, в който сме обучени няколко души от училището и се разпространява от Фондация “Америка за България”. Приложихме го в 9 клас, а сега ще се опитаме да го предложим и в началния етап на обучение”, обясни Ангел Янчев. Седем са новите попълнения в учителския колектив, които бяха избрани от общо 141 кандидати. Нов компютърен кабинет очаква учениците в ОУ “П. Р. Славейков”. Той е оборудван с помощта на бивш възпитаник на училището, а в него ще се обучават учениците от 3 до 7 клас. “Т.г. посрещаме три паралелки в 1 клас, което е постижение за последните 12 г. И за трите класа сме осигурили класни стаи с чисто ново обзавеждане, като ще се стремим всяка година да посрещаме първокласниците в изцяло обновени стаи”, сподели Данка Борисова, директор на “ОУ “П. Р. Славейков”. Четирима са новите учители, като двама от тях за първи път поемат по пътя на учителската професия.
“Продължаваме да даваме възможност на децата от първите класове да изучават факултативно хореография, испански и изобразително изкуство”, каза още г-жа Борисова. В училището също са осигурени шкафчета за всички ученици, закупени със средства от образователното министерство.
Училището е едно от четирите във В. Търново, в което тази година ще се използва само електронен дневник. Той бе въведен още м.г., но се водеше паралелно с хартиения вариант. Но от 17 септември ще остане само електронният вариант. Учениците заедно с хартиените учебници ще ползват и електронни, като навсякъде в училището е осигурен интернет.
С подобрена материална база ще посрещне учениците и ОУ “Бачо Киро”, което успешно защити проект на стойност 25 000 лв. пред МОН за осигуряване на училищни шакфчета. С щедростта на спонсори и някои родители за новата учебна година са осигурени 6 модерни интерактивни дъски, които ще помогнат за използването на един нов и различен модел на преподаване, обясни директорът Владимир Николов.
“Радостното е, че назначихме още петима млади колеги в училището. Една трета от колектива е в Христовата възраст. Щастлив съм, че има млади хора, които искат да поемат по този път и ще имат възможност да приемат от опита и професионализма на по-опитните колеги”, каза още Владимир Николов.
Училище “Бачо Киро” има спечелен проект по програма Еразъм + на стойност 60 хил. лв. и ще работи с училища от Швеция, Гърция и Турция по темата за традициите, обичаите и културно-историческото наследство.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново