Търновски ученици са финалисти в състезание по бизнес етика

Публикувано на нд, 25 ян. 2015
437 четения

Ученици от две училища във Велико Търново се наредиха сред финалистите в Националното състезание по бизнес етика. Във форума са участвали над 25 екипа от цялото страна, а победители са възпитаниците на Професионалната гимназия по туризъм “Д-р Васил Берон” и СОУ “Вела Благоева”. За отличното представяне те са получили парична награда от 500 лв. и възможността да работят с ментори в рамките на учебната година, които ще им помогнат да реализират своите бизнес идеи.

Състезанието се организира за трета поредна година от Джуниър Ачиймвънт – България, а негова основна цел е насърчаване на социалноотговорното бизнес поведение на учениците. Това става чрез експериментален модел на работа за вземане на етични решения, като младите хора се поставят в реални ситуации, близки до тези, в които попадат бизнес мениджърите. Конкурсът се реализира с финансовата подкрепа на фондация “Америка за България“. Право на участие имат всички ученици от СОУ, които се обучават в профил “Предприемачество и бизнес” и са в 12 клас, младежи, работещи по програма “Бизнес етика” на Джуниър Ачийвмънт – България, клубове за извънкласни дейности по проект “Успех” и възпитаници на професионални гимназии, изучаващи професионална етика и бизнес комуникации.

В първата фаза на конкурса са селектирани 5 екипа от ученици, които са подали кандидатура за участие, а сред тях са и двете търновски училища. Техните идеи са били оценявани по различни критерии – степен на потенциално въздействие, реалистичност, в рамките на предложения бюджет, креативност, качество на мотивацията. На следващия етап учениците трябва да доразвият идеите си и да оценят коя идея би имала най-голямо въздействие, да вземат екипно решение коя от трите идеи има най-голям потенциал да бъде реализирана.

В третата фаза екипът ще работи с ментор с помощта, на който трябва да бъде взето окончателно решение коя от идеите ще бъде реализирана в рамките на учебната година. “Нашите идеи, с които успяхме да впечатлим журито, са за създаване на социална класна стая на открито с мисия “Освободи стреса и общувай” и изграждане на мини фитнес на открито “Спортно здраве” с мисия “Да спортуваме и в междучасията”. Последната ни идея е за подобряване на здравословните навици “Танцувам за здраве”, разказа преподавателят инж. Славка Проданова. Тя е подготвил и двата екипа на гимназията по туризъм, спечелили награда от това национално състезание.

Професионалното училище за втори път е призьор в конкурса. През 2013 г. победител стана учебната компания BOYAR DREAMS. Тогава младите предприемачи решиха да инвестират наградата в осветяване двора на гимназията.

Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново