Студенти от ВТУ направиха атрактивно ревю с дрехи от времето на соца

Публикувано на вт, 2 Дек. 2014
1323 четения

Атрактивно модно ревю с дрехи от времето на соца направиха днес студенти от Великотърновския университет. Те показахатоалети от 50-те до 80-те години на XX век. Сред тях имаше униформи, всекидневни и официални облекла, включително сватбени и абитуриентски рокли. Одеждите са предоставени от студенти и преподаватели, а някои от тях са дарения на търновската алма матер.

Дефилето започна с униформени облекла и посланието от онези години – всички да изглеждат еднакви, за да се мислят за равни. Пръв на импровизирания подиум излезе младеж с бригадирска униформа от 50-те години, иронично наричана “въшкарник”. Костюмът в цвят “каки” е сред първите униформи, постъпили през 1952 г. във фонда на Музея в Димитровград. След това се заредиха бригадирски облекла от 60-те и 70-те години, момчешки ученически костюм, тъмносиня престилка с бяла якичка, официални облекла на малките чавдарчета и пионерчета. Студентите показаха и как е изглеждало традиционното облекло на работещата делова жена през социализма – със синя манта, бяла риза, червена пола и барета.

Истинска сензация бяха роклите за Нова година, манифестация или други официални поводи, шити вкъщи от майки, баби или каки.

“Визии от “онези” 45 години” бяха нарекли своето културно-образователно мероприятие студентите. Събитието бе организирано по повод наближаващия студентски празник и 25-годишнината от демократичните промени в страната от клуба “Старопрестолни етнолози” и Центъра за етнология и културна антропология към ВТУ. Техни партньори бяха Ателие “История и памет”, Центърът за изследване на комунизма, историческите музеи във Велико Търново, Димитровград, Варна и частни колекционери, предоставили свои експонати.

 

още по темата четете в утрешния брой на вестник “Янтра ДНЕС”

 

Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново