Спряха строителството на новата детска градина

Публикувано на пт, 31 Юли 2020
7681 четения

Строителството на новата детска градина „Шареният замък“ временно е спряно. Това обяви по време на вчерашното заседание на Общинския съвет кметът Даниел Панов.  „За изграждането на новата детска градина Община В. Търново има одобрена сума от държавата в размер на 1,7 млн. лв. За съжаление никой не знаеше, че тази година ще се появи кризата с коронавируса и, че присъствието на децата в градините ще е ограничено. Общината получи частично финансиране за изграждане на новата детска градина и строителството е замразено до отпускане на останалата сума от около 700 000 лв.“, заяви кметът Даниел Панов. Той уточни, че разходите, които трябва да се направят наесен за издръжка са в размер на около 400 000 лв. Затова ръководството на Общината е взело решение градината да бъде отворена догодина. „Няма драма. Спряхме строителството, за да не правим допълнитлени разходи тази година, предвид задаващата се икономическа криза“, каза още Панов. По думите му приходите в местния бюджет спрямо същия период на миналата година са с около 3 млн. лв. по-малко.

Всички родители, подали заявления за прием за тази учебна година в “Шареният замък”, са пренасочени към други детски градини и няма неприети деца, уточни Пенка Игнатова, директор на Дирекция „Образование“ в Общината.

Детска градина „Шареният замък” се намира на ул. “Димитър Рашев” 5, където е и централният вход на сградата. За улицата е предвиден ремонт и смяна на канализацията, стана ясно още по време на заседанието на Общинския съвет. В момента тече проектирането, след което ще стане ясно колко пари са необходими, като те ще се търсят от МРРБ.

Строителството на новата детска градина стартира миналата година. Тя е предвидена за общо 120 деца. Дворното пространство ще е с пет детски площадки, по една за всяка от петте групи, ще има обща спортна площадка, алеи, беседка и природен кът. Главният вход на сградата е откъм северната улична регулационна линия и ще води към два входа към двете симетрични половини на сградата. Всяка от тях ще има отделно стълбище, което води към долното дворно ниво.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново