Щатски милионер спасява с 1,5 млн. долара Йоновия хан във Велико Търново

Публикувано на пт, 4 авг. 2017
3909 четения

Американският предприемач Едмънд Бек е закупил и ще възстанови сградата на Йоновия хан, която се намира на ул. “Опълченска” във Велико Търново, на изхода за Русе. Инвестиционното намерение на Бек е да я превърне в тризвезден хотел, който ще разполага с 20 стаи. Фасадата на сградата ще бъде изцяло запазена. Ще се опитаме да запазим духа на мястото, като му вдъхнем нов живот, заяви за “Янтра ДНЕС” бизнесменът.
Едмънд Бек купува имота през миналата година от две семейства англичани, които имали намерения даго възстановят, но не успели да го направят. Цената, която е платил, е около 100 000 лв. Намерението му е да вложи в обекта над 1,5 млн. долара. Едмънд Бек не пожела да се ангажира със срокове, в които новият хотел ще отвори врата.
До края на тази година ще бъде готова къщата за гости, която американецът прави на ул. “Стефан Стамболов” във Велико Търново. В обекта, който ще има 18 места за настаняване, ще бъдат вложени половин милион лева.
Бек все още събира екип от архитекти и проектанти, които ще възстановят любимото на великотърновската бохема място от началото на XX век – хотел “Цар Борис”, който купи през 2013 година. Идеята му е да има естествена връзка между сградата и река Янтра, както в хотела му Сан Антонио, Тексас – мястото, където американецът живее. Предприемачът информира, че ще координира действията и плановете си с общинската администрация във Велико Търново, която има намерение да превърне бреговете на Янтра в приятно място за развлечение и отдих за великотърновци и за гостите на града.
Щатският милионер Едмънд Бек преди години спаси от разруха хана “Хаджи Николи” и след инвестиции от около 2 милиона лева, го превърна в стилен комплекс с ресторант и галерии.
Весела КЪНЧЕВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново