Има сериозен недостиг на психолози и социални работници в затворите в страната

Публикувано на сб, 12 сеп. 2020
83 четения

Съществува сериозен недостиг на инспектори по социални дейности и психолози в затворите в страната. За това алармираха от Синдиката на пенитенциарните служители /СПС/ по време на второто отчетно-изборно събрание, което се проведе във В. Търново. От синдиката настояват за провеждането на конкурси, с които да бъдат привлечени недостигащите кадри. Според Иван Иванов, председател на СПС, са нужни поне още 15 инспектори по социални дейности, за да протича нормално работата в местата за лишаване от свобода. Най-сериозен дефицит на кадри има в затворите в София, Казичене и Кремиковци, в които тези служители работят с по над 100 затворници, докато европейските норми са групите да са до 40 души.

Още по-тежка е нуждата от психолози в местата за лишаване от свобода. Един психолог трябва да работи с не повече от 200 души, докато в някои затвори се налага да работят с около 500-600 души. „Даже имаше един период, в който един психолог от Казичене го препращаха в Кремиковци и го връщаха, което е пълен абсурд. Той първо не може да си опознае хората, да им опознае проблемите, а още по-малко да ги реши“, заяви Иван Иванов. Той обясни, че месечната издръжка на един лишен от свобода е около 1300 лв.

Сред най-наболелите въпроси в синдиката е кариерното развитие на инспекторите по социални дейности, психолозите, дежурните главни надзиратели, пробационните служители и други длъжности, които са изцяло държавни служители от състава на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. Според синдикалния лидер рядко се насрочват конкурси или се отварят щатове, затова и има недостиг на определени квалифицирани служители. Причината за липсата на кадри не са възнагражденията, тъй като благодарение на ресорния зам.-министър Николай Проданов, заплатите в системата са увеличени с 28 %.

„До момента не можем да бъдем недоволни и от социалните придобивки и от икономическите изражения. Получаваме регулярно увеличение на заплатите, което поддържа висока мотивация сред служителите, а това е много важно. По места в затворите се извършиха сериозни ремонти, условията на лишените от свобода, респективно и на служители, са подобрени значително. Аз работя в Пазарджик и последните 2 г. се извърши основен ремонт на затвора. Капацитетът на спалните помещения беше намален от 16-18 места на 4-5 до 6 максимум, спазвайки всички европейски изисквания от 4 кв. м на един лишен от свобода“, заяви Адриан Ненчев, зам.-председател на СПС. Той допълни, че на този етап техническото оборудване е остаряло и се нуждае от подмяна.

По време на срещата в старата столица стана ясно, че е налице тенденция за обединение между двата синдиката – на пенитенциарните служители и на СНЦ „Синдикат Охрана“, тъй като потребностите и общите им цели съвпадат. Синдикатът на пенитенциарните служители е създаден преди 2 г. в село Лозен до София и в момента в него членуват около 270 души. На срещата във В. Търново бяха дискутирани и други текущи проблеми, поставени от членовете на синдиката.

Весела БАЙЧЕВА

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново