Сензационно! Строят само за седмица супермодерно летище в Г. Оряховица

Публикувано на пн, 13 Ное. 2017
6259 четения

Приема полети от Рио де Жанейро и Женева

Само за седмица в Горна Оряховица строят най-голямото и модерно летище у нас. Това се случва през 1986 г., за да бъде посрещната делегация на ООН. Сензационните и неизвестни до сега факти разкрива в своята нова книга журналистът Владимир Береану.
Главният вход на аеропорта бил с три широки врати с фотоклетки, имало е пет гишета за проверка, зад които стояли гранични и митнически органи в съответните униформи. За “Янтра ДНЕС” Береану обясни, че всяка година международната организация изпращала огромна делегация от 30-35 души, която да види на място как се развиват страните членки. Било решено обиколката да започне от Горна Оряховица, защото градът се намира в центъра на България.
Журналистът си спомня, че няколко дена преди пристигането на делегацията, му се обадили от ЦК, за да превежда от и на английски. В една неделна вечер в началото на октомври екипът от преводачи потеглил към Горна Оряховица. Береану, който добре познавал старото летище, което оприличава на селска гара, онемява от видяното. “Ясно си спомням как към 8,30 ч. вечерта пристигнахме в това слабо осветено градче, без хора по улиците, понеже всички гледаха “По света и у нас”. За мое още по-голямо учудване излязохме от спокойния град и тръгнахме към полето. Към 21 часа изведнъж пред нас се откри невероятна гледка – ярко осветено място, с огромни прожектори, в центъра на което имаше огромна сграда, на истинско международно летище. Сградата била построена изцяло от метални конструкции, а на покрива ѝ греел неонов надпис “Gorna Oryahovitza International Airport”, спомня си Береану. Направило му впечатление единствено, че не се виждат пътници.
Имало и голямо електронно табло, на което бил изписан полет “Женева – Горна Оряховица”. Береану възкликнал пред някакъв служител: “Чудесно, значи имаме ново летище!”, но получил делови отговор: “От утре го разглобяваме и летището ще си остане ето там”. В тъмнината се виждала старата сграда на истинското, което било малко и невзрачно.
Оказва се, че това е един гигантски театрален декор, който бил направен, за да впечатли делегацията на ООН. Обяснили му, че летището е построено през последната седмица от сглобяеми метални конструкции, които трябвало да издържат поне 24 часа, без да паднат. То е направено единствено, за да посрещне самолета на делегацията на ООН, излитащ от Женева. Береану попитал кои са всички тези гранични и митнически служители. Обяснили му, че това са милиционерски служители от Велико Търново, на които специално за случая са им ушити униформи. “Единственото, което ми дойде в акъла, бе иронично да кажа, че е хубаво, ако по време на придвижването на делегацията през огромната зала за пристигащи по радиоуредбата се чуе информация за някой полет. За мое огромно учудване идеята беше приета, дори ме помолиха да напиша на листче текст, който да се прочете по радиоуредбата на български и на английски. И когато делегацията влиза в салона, по уредбата прогърмява глас: “Полетът Рио де Жанейро – Горна Оряховица закъснява с 30 минути поради закъснение в Рио де Жанейро”, разказва с усмивка Владо Береану. Журналистът допълва, че подобен цирк може да се случи само по времето на социализма.
Книгата на Береану “За кого звъни телефона”, която се очаква да излезе до края на годината, е пълна с подобни случки.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново