Само Жара Еленска е с максималните 100 точки на миниматурите в 7 клас

Публикувано на ср, 6 юни 2018
2062 четения

Седмокласниците могат да кандидатстват и онлайн в училищата

Жара Недкова Еленска е единствената седмокласничка от област В. Търново събрала максималните 100 точки на националното външно оценяване. Възпитаничката на търновското ОУ “Бачо Киро” е с най-висок резултат от двата модула на миниматурата по математика. Първенец от НВО по български език и литература е Василена Тихомирова Василева от СОУ “Бачо Киро” в Павликени.
Резултатите на учениците от 7 клас е изчислен в точки, а не с оценки. На тази база ще се сборува и балът, с който тийнейджърите ще се борят за място в новото училище, обясни началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева. От м.г. кандидатстването става и онлайн. Децата и родителите ще могат да подават документи на националната платформа, създадена от просветното министерство, където са публикувани и резултатите от изпитите на всички ученици в страната.
По-ниски тази година са резултатите от националното външно оценяване по роден език, на което са се явили 1675 ученици от областта. Максималните 100 точки не е събрал нито един от тях, сочи статистиката на РУО. 30,71 точки е средният успех от първия модул и е с близо 3 точки по-нисък от м.г. По-слаби са резултатите и при втория модул – 15,57 при 18 точки м.г. Резултатът от двата модула е 46,29 т. при 51,56 м.г.
Възпитаниците на ОУ “Св. Патриарх Евтимий” във В. Търново оглавяват класирането по роден език с 65,81 точки. Втори са ОУ “Бачо Киро” с резултат от 62,82 точки, а трети остават СУ “Вела Благоева” с 61,62 точки. Сред първите се нареждат още СУ “Емилиян Станев” с 60,94, ОУ “Иван Вазов” в Горна Оряховица и СУ “Николай Катранов” в Свищов. Най-ниски са резултатите на децата в основните училища в Леденик, Алеково, Асеново, Водолей и Първомайци, като едно от тях е събрало едва 10 точки.
1674 бъдещи гимназисти са положили изпита по математика, а там успехът за втора поредна година се увеличава. Средният резултат от първия модул е 26,52 точки при 25,82 през м.г. По-висок е успехът и от втория модел – 4,75 при 3,93 точки през м.г. От двата модула средният успех е 31,27 точки или с 1,52 т. повече от 2017 г.
Седмокласниците от ОУ “Бачо Киро” във Велико Търново за поредна година са първи по математика в областта със среден успех 52,10 точки, заяви образователната шефка. След тях се нарежда търновското ОУ “Св. Патриарх Евтимий” с 49,81 точки и ОУ “Иван Вазов” в Горна Оряховица с 45,47 точки. В челната петица влизат още СУ “Емилиян Станев” и ОУ “Димитър Благоев” в старата столица. В дъното на таблицата остават основните училища в Поликраище, Драганово, Първомайци, Средно село и Леденик. Средният успех на техните ученици е 9 точки.
Кандидатстването на седмокласниците и това лято ще става по два начина – онлайн или на място в посочените от РУО училища гнезда. Проблемът е, че заявленията ще могат да се подават само веднъж – по електронен път на платформата на МОН или на хартия в училищата, обясни Розалия Личева. В интернет децата и техните родители ще могат да подредят желанията. Тези, които са избрали специалност в професионално училище, ще трябва да представят и сканиран оригинал на медицинско свидетелство.
На 8 юни от 9 до 17 часа в РУО учениците заедно с техните родители ще могат да се запознаят с писмените си работи. Документи за кандидатстване ще се подават от 20 до 26 юни. Във Велико Търново заявления на хартия ще се приемат в ОУ “Св. Патриарх Евтимий” във всичките 6 дена, а в останалите 6 селища това ще става само на 20 юни. Училището гнездо в Горна Оряховица е ОУ “Иван Вазов”. В Свищов екипът ще работи в ОУ “Филип Сакеларевич”, в Павликени – в ОУ “Св. Климент Охридски”, в Стражица – в СУ “Ангел Каралийчев”, в Елена – в НУ “Иларион Макариополски”, а в Полски Тръмбеш – в СУ “Цанко Церковски”.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново