С културна програма и 3D шоу честваме 110 г. от Независимостта

Публикувано на чт, 13 Сеп. 2018
440 четения

С богата програма В. Търново ще отбележи 110-годишнина от обявяването на Независимостта на България. Националните чествания в старата столица ще преминат под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов.

Проявите започват още на 17 септември, когато на паната пред Факултета по изобразителни изкуства, ще бъде открита изложба, посветена на големия държавнически акт, честването на празника през годините и паметните знаци, напомнящи за Независимостта, съобщи Нелина Църова, директор на общинската дирекция “Култура, туризъм и международни дейности”.

На 21 септември в 16,30 часа с дефилир на участниците по ул. “Васил Левски” ще бъде открит Международния фестивал на военните духови оркестри. Също в петък ще бъде поставено началото на Нощта на Самоводската чаршия и съпътстващия го Фестивал на занаятите. В продължение на четири дни най-атрактивната улица във В. Търново ще оживее чрез атрактивни демонстрации, открити уроци, изложения, изпълнения на улични артисти, концерт на певци и музиканти.

Пъстра поредица от събития включва празничната програма, която ще продължи няколко дни. Нелица Църова съобщи още, че на 21 септември в 19,15 часа камбаните на Царевец ще проехтят в празничен звън. По този начин В. Търново ще се включи в световната кампания “Нека камбаните звънят за мир”. По същото време зад крепостните стени на Царевец ще бъде подредена изложбата „Звънът – миналото среща бъдещето”. Експозицията включва фотографии на камбани от целия великотърновски регион.

Събитията на 22 септември започват в 7,30 ч. с празнична литургия в храма “Св. 40 мъченици”. Програмата ще продължи с прочитането на манифеста, с който е обявена Независимостта. С военен ритуал в 10,30 ч. на Царевец ще бъде издигнато националното знаме. След това кметът на Велико Търново Даниел Панов и официалните гости ще произнесат слова. Венци и цветя ще бъдат положени пред Пирамидата на Независимостта. Програмата ще продължи с шествие, което тръгне от Царевец и ще завърши пред паметника „Майка България”.

Безплатният екскурзоводски тур „По стъпките на българската държавност”, който включва обиколка на църквите в квартал „Асенов”, ще започне в 14,00 часа.

Час по-късно ще бъде открит реставрирания по идея на Ротари клуб Багрилов надпис. Монументът, който символизира  борбата за българско национално обединение, се намира върху скален масив на хълма Света гора, в близост до жп гарата.

Празничният концерт на Поли Паскова и формация “Гераците” е насрочен за 17,00 часа. Час по-късно по главната улица ще се извие Голямото търновско хоро.

В 19,00 ч. на площад „Цар Асен I” пред Царевец ротите на НВУ „Васил Левски“ ще демонстрират строеви хватки с оръжие. Празничният 22 септември ще завърши с тържествената заря – проверка и Аудио-визуалния спектакъл “Царевград Търнов – звук и светлина”.

На 23 септември, неделя, точно в 12,00 ч., както преди 110 години, княз Фердинанд отново ще бъде посрещнат на гара „Трапезица“, за да обяви Независимостта на България. Във възстановката ще участват около 40 артисти, а в ролята на Фердинанд ще влезе актьорът Милен Иванов. Събитието е съчетано и с атракционно пътуване с царския влак “Корона експрес”, чийто маршрут е Горна Оряховица – Велико Търново – Трявна.

В неделната вечер великотърновци и гостите на града ще могат да наблюдават ефектния триизмерен спектакъл „Царевград Търнов“, който ще започне в 21,00 ч.

Весела КЪНЧЕВА

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново