С концерта “Гласът на душата” започват честванията за 25 г. специалност “Музика”

Публикувано на ср, 13 Дек. 2017
446 четения

Автентични песни от Шопския край, Югозападна България, Родопите, Пазарджишко и Велинградско ще изпълняват студенти от Великотърновския университет в концерта “Гласът на душата”. Песенни образци, които са пеели нашите баби и дядовци по време на сватба, жътва и по седенките, ще имат възможност да чуят за първи път ценителите на музиката в старата столица. В двучасовия спектакъл са включени и т.нар. “песни на галене”, с които ергените и момите навремето са се обяснявали в любов. Концертът ще се проведе на 20 декември от 17,30 часа в Регионална библиотека “П. Р. Славейков”. С него започнат честванията за 25-годишнината от създаването на специалност “Педагогика на обучението по музика” при Педагогическия факултет на ВТУ.

Оригиналния спектакъл подготвя преподавателят гл. ас. д-р Ана Борисова, а в него ще участват нейни възпитаници от специалността и изпълнителите от народния хор “Лазара”, на който тя е ръководител. Най-интересното е, че някои от студентите никога досега не са пели народни песни. “С този концерт поставям началото на кампания за представяне на автентичните песенни образци от различни региони в страната, които са запазени само в книгите и от години не се пеят. С помощта на колеги от БАН ги издирахме в трудовете на Николай Кауфман, Елена Стоин, Райна Кацарова и други български фолклористи”, обяснява д-р Борисова.

Преди броени дни студентите и тяхната преподавателка са били на теренно посещение във Велинград и Неделино и са получили ценни съвети от народните певици от местните групи за автентичен фолклор. Специално за концерта във Велико Търново ще пристигне формацията от Неделино. Те ще пеят акапелно и ще обърнат специално внимание на неделинския, велинградския, пиринския и шопския двуглас.

Конкурс по програмата “Фулбрайт” за културен и образователен обмен е спечелила Ана Борисова. През февруари сл.г. тя заминава за шест месеца за САЩ, където ще преподава български фоЛклор на деца и студенти във Вашингтонския университет в Сиатъл.

Златина ДИМИТРОВА
сн. Личен архив

 

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново