С близо 3 млн. лв. обновиха три учебни заведения в Г. Оряховица

Публикувано на ср, 24 Ян. 2018
159 четения

Основни ремонти за 2 925 837 лв. са извършени в три учебни заведения в Горна Оряховица. Обновени са сградите на детските градини „Бодра смяна” и „Елена Грънчарова”, както и ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, където последните подобрения са правени преди повече от 40 г., съобщи кметът на Общината инж. Добромир Добрев. Средствата са подсигурени по проект за подобряване на образователната среда в града, финансиран по ОП “Региони в растеж”. Това е първият реализиран проект по инвестиционната програма на Общината. Той ще приключи предсрочно до средата на 2018 г., като сега се окомплектоват окончателните документи до управляващите органи.

Благодарение на проекта е обновена и модернизирана образователно и работна среда за 453 деца и 80 души персонал. Осигурен е равен достъп до качествено и приобщаващо образование за децата в неравностойно положение, включително и ромите, посочи кметът. Освен саниране и подмяна на дограмата в сградите, са облагородени и дворните пространства. Двете детски градини е подновено обзавеждането в спалните помещения, закупени са нови гардеробчетата, столчетата и пейките, както и кухненско оборудване. В ОУ “Св. св. Кирил и Методий” са ремонтирани волейболното, баскетболно и футболно игрища. Направена е нова писта за бягане и дълъг скок. Вече има място и за обучаване по пътна безопасност.

Само още 3 детски градини и едно училище в Горна Оряховица се нуждаят от енергийна ефективност, отбеляза кметът. Общинатае започнала предпроектни проучвания, енергийни одити и подготовка за кандидатстване по финансови механизми, които да й позволят осигуряване на средства за ремонт и на учебните заведения в кв. “Гарата”. Там се намират ДГ „Божур”, ДГ „Детски свят” и ОУ “Св. Паисий Хилендарски”. От ремонт се нуждае и ДГ „Първи юни”. През 2018-а предстоят частични ремонти в забавачките по селата, увери инж. Добрев.

Златина ДИМИТРОВА

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново