С атрактивни прояви Горна Оряховица отбелязва 145 години от обявяването си за град

Публикувано на вт, 5 май 2015
760 четения

С много концерти, възстановки и изложби Горна Оряховица ще отбележи 145 години от обявяването си за град. Целият месец май ще е празничен, а кулминацията на проявите ще е на 29 май.

Предпразничната програма включва средношколска борса по време, на която средните училища ще се опитат да привлекат максимален брой ученици. Прожекция на документалния филм “Човекът, който се казваше Буров” ще бъде показана на 13 май от 18,00 ч. в Зала 1 на Общината. На нея ще присъства и режисьорът на лентата Станимир Трифонов.

През следващата седмица с голям концерт балет “Етна” ще отбележи 25 години от създаването си, а в петък – 15 май, ще бъде поставено началото на на десетото юбилейно издание на Международния конкурс за изпълнители на популярна песен “Нова музика”. Общинското ръководство се похвали, че за първи път тази година ще има тържествено изпращане на горнооряховските абитуриенти. Младежите ще преминат по червен килим в центъра на града на 23 и 24 май. Денят на българската просвета и култура 24 май традиционно ще бъде отбелязан с празнично шествие на централния площад.

Последната седмица на май ще започне с концерт на местните групи “Черноризец”, “Демоде”, “Озон Френдли” и “Батъл Стийл” на площада, а веднага след тях ще излязат момчетата от “БТР” . Със свои изпълнения горнооряховци ще радват още Михаела Филева и Графа и ансамбъл “Чинари”, които ще представят спектакъла “Болярите на танца”.

На 29 май, когато е кулминацията на проявите, програмата ще започне с тържествена сесия на Общинския съвет, на която ще бъдат обявени новите почетни граждани и носители на награди. След това е ритуалът по издигане на знамето на Горна Оряховица и представяне на удостоените със звания и награди по повод празник на града. Концерт на Гвардейския представителен духов оркестър ще зарадва жителите и гостите на Горна Оряховица от 11,00 ч. на централния площад. Празничният ден ще завърши с концерт, в който ще се включат талантите от “Нова музика”, “Дийп Зоун Проджект” и Васил Найденов.

На 30 и 31 май ще се проведе традиционния празник на горнооряховския суджук. Иван Звездев, Димитър Рачков, Илия Илиев – Професора, Поли Паскова, Христо Косашки и ансамбъл “Чинари” ще веселят в двата дена хората.

Няколко са инициативите, с които Историческия музей в Горна Оряховица ще се включи в честванията. Трима диджеи ще забавляват жителите на железничарския град в Европейската нощ на музеите на 16 май. Музиката, характерна за изминалия век и половина, ще бъде пускана само на грамофони, а всеки, който желае, може да донесе любимата си плоча и те да му я пуснат. На 28 май жителите на града ще станат свидетели на площад “Георги Измирлиев” на възстановка на събитията, свързани с Априлското въстание в региона. Пламен Мадемов от историческия музей в града припомни, че Горна Оряховица е неофициалната столица на Първи революционен окръг. Ще бъде показана и сцена как Елена Грънчарова спасява обсадения град. Голям интерес се очаква да предизвика и експозицията, посветена на горнооряховския суджук. Част от нея ще бъде ателие, което ще представя как се е произвеждал деликатеса преди сто години.

Всички прояви, свързани с честването на 145 години от обявяването на Горна Оряховица за град, и празника на суджука ще струват на местната хазна около 70 000 лева, съобщи кметът инж. Добромир Добрев. Основните организатори са Община Горна Оряховица, Историческият музей, Художествената галерия “Н. Каранешев” и Общинската библиотека.

Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново