С 1,3 млн. лв. разширяват мултимедийния център във В. Търново

Публикувано на чт, 30 Апр. 2020
235 четения

Разширяване на Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов“ и обновяване на музей „Възраждане и Учредително събрание“ одобри по време на днешното си заседание Общинският съвет в старата столица. Планираната инвестиция само за мултимедийния център е за над 1,3 млн. лв., като парите се очакват от Оперативна програма „Региони в растеж. Собственото участие на Общината ще е в размер на 51 820 лв. Общината вече получи предварително одобрение на изготвения проект, чиято цел е да повиши интереса към туристическата атракция. Предвижда се визуализиране живота на различните социални слоеве във Второто българско царство, техните нрави, обичаи и бит. С помощта на съвременна аудио-визуална техника ще се направи по-пълното възприемане на историята на града от този период, посочват от местната администрация. С осъществяването на проекта ще се отговори на завишените нужди на посетителите на мултимедийния център, чийто брой се очаква да се увеличи значително след реализиране на заложените дейности, предвид увеличения обхват и площ.

По време на онлайн заседанието на местния парламент Стоян Витанов от групата съветници на „БСП, Движение 21 и АБВ“ предложи към предложението да се допълни собственото участие да не е по-високо от заложената сума от 51 820 лв., но то не беше прието. В крайна сметка съветниците подкрепиха кандидатстването по оперативната програма с 28 гласа „за“, 1 гласува „против“, а 8 – „въздържал се“.

Проектът за реконструкция на музей „Възраждане и Учредително събрание“ е на стойност 2,9 млн. лв., а собственото участие е в размер на 68 820 лв. Парите отново са по Оперативна програма „Региони в растеж“. Предложението беше подкрепено с 30 гласа „за”, а 6 съветници гласуваха „въздържал се”.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново