Ружа Велчева оглави Дружеството на писателите във В. Търново

Публикувано на нд, 12 ян. 2020
600 четения

Ружа Велчева е новият председател на дружеството на писателите във В. Търново. Това стана ясно след проведеното заседание в края на миналата седмица , на което бе приета оставката на досегашния председател Иван Габеров и единодушно беше избрана Ружа Велчева.

На събранието бяха набелязани и най-важните задачи на дружеството. То си поставя за цел да организира първата по рода си в България среща на писатели от българската диаспора по света. Срещата ще бъде тридневна и ще се проведе през юли във В. Търново. Основен неин двигател ще бъде Георги Николов, който от години поддържа връзка с писателската диаспора, популяризира авторите в българската преса и е съставител няколко антологии с техни произведения. Срещата ще премине под егидата на Съюза на българските писатели и с подкрепата на Община В. Търново.

Ружа Велчева е родена в Павликени, но от 1956 г. живее в болярския град. Тя е инженер по професия и поет по дух. Автор е на 16 книги с поезия и проза, някои от които двуезични и триезични. Сама превежда стиховете си на английски и испански. Има издадена и една детска книжка, илюстрирана от нейната внучка Рая. Член е на СБП, на Световната организация Poetas Del Mundo, както и на Управителния съвет на възстановения Клуб на дейците на културата в старата столица.

Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново