Рок динозаври разтърсиха сцената във Велико Търново

Публикувано на пн, 11 сеп. 2023
5243 четения

Рок динозаврите от „Ахат“ и бившият вокалист на легендарните „Дийп пърпъл“ и „Рейнбоу“ – Джо Лин Търнър, разтърсиха сцената на Летния театър във В. Търново. С концерта си, продължил повече от 2 часа, те стартираха своето национално турне „Rock & Roll Forever Tour“, което ще премине през градовете: Русе, Варна, Бургас, Пловдив и София.
Публиката в старата столица имаше възможността да чуе на живо песни, които са записани със златни букви в историята на музиката, като „Can`t let you go”, “Street of dreams”, “I surrender”, бунтарския химн „Черната овца“ и много други. Освен добре познатия си глас, Джо Лин Търнър представи и новата си визия, като се появи без характерната си дълга коса. Той прекарва 90% от кариерата си с перука, тъй като още 3-годишен получава диагнозата за нелечима алопеция. Като тийнейджър Джо започва да я носи, за да се справи, по негови думи, с “емоционалните и психологически щети от жестоките подигравки в училище”, а по-късно вече няма и избор – тъй като „кечето“ е задължителният визуален пропуск в дългокосия свят на рокендрола. Десетилетия по-късно, през 2022 г., той решава да вземе това драматично лично решение и да скъса с дългокосия, леко бутафорен имидж на рокаджия от миналото.
“По своему, това е и благословия, и проклятие. Вече няма какво да доказвам, мога да нося перука, мога и да не нося. Свободен съм да правя, каквото си искам. Възрастен човек съм, а вече и все повече остарявам. Много мъже в този бизнес в един момент стигат до решението да продължат ‘’да носят коса’’, или пък да си обръснат главата, което днес е много модно. И в двата случая е необходим личен кураж. Задниците, които се опитваха да ме тормозят в гимназията, ме направиха по-силен и ми дадоха нужната мотивация и сила да се издигна над останалите. Гневът и болката са страхотен инструмент. Използван правилно, той може да те развие до най-добрата ти възможна версия“, споделя за решението си Търнър.
За зрителите във В. Търново имаше и други изненади. Едната беше 8-годишната Мария, която бе получила като подарък за рождения си ден билет за концерта и получи възможността да се качи на сцената и да танцува на песните на своите любимци. Другата беше великотърновския клавирист Радослав Тодоров, който свири в две от изпълненията, заедно с „Ахат“ и Джо Лин Търнър. Музикантите изпълниха и песен на „Б. Т. Р.“, като знак на приемственост между поколенията в българската рок музика.
В края на концерта, Звезди от „Ахат“ коленичи пред публиката с благодарност за топлия прием, а бисът дойде съвсем закономерно. Звездите показаха уважение и при контакта си със своите почитатели след събитието, като се снимаха с тях, дадоха автографи и сбъднаха мечтата на някои фенове да видят на живо своите музикални идоли.

Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново