РИК – В. Търново ще настоява машините за гласуване да бъдат осигурени преди вота

Публикувано на сб, 22 май 2021
1113 четения

Районната избирателна комисия във В. Търново ще настоява пред ЦИК машините за гласуване да бъдат доставени по-рано в избирателните секции. Това заяви Николай Илиев, председател на РИК в старата столица, която встъпи в длъжност от днес. Целта е да се осигури достатъчно време за проверка и контрол на устройствата, за да се избегне гафа от 4 април, когато заради сгрешена листа на една от коалициите, машинното гласуване в областта беше преустановено. Николай Илиев уточни, че на предишните избори машините са пристигнали запечатани и пломбирани в секционните избирателни комисии. За първи път са стартирани в началото на изборния ден, както е било разписано в решението на ЦИК и в методическите указания. За това РИК не е имало как да знае дали въведените данни са верни или сгрешени.

„От официалните документи, изпратени от предишната РИК към ЦИК е видно, че техническото разминаване не е от документите на Районната избирателна комисия. То е било при въвеждането на данни в паметта на избирателните устройства, което е процес, в който РИК не участва и не смятам, че вината е на комисията. Но ние като ръководство ще опитаме да не повторим подобни грешки и ще настояваме за по-голяма яснота върху процеса. Все още няма издадени методически указания и разяснителна кампания, но смятам, че ще имаме достъп до съдържанието в машините доста преди изборния ден“, заяви Николай Илиев. Според него не е възможно да се направи проверка на всяка машина поотделно, но трябва да имат информация за генералното въвеждане на данните.

Обмисля се във всяка една община в страната да бъдат поставени устройства за гласуване, с които хората да се запознаят предварително и да нямат затруднения при използването има на 11 юли. Очаква се в скоро време ЦИК да излезе с решение и в тази насока, уточни Илиев. Той посочи, че ако се запази броят на секциите в областта – 426, то в 316 ще се гласува изцяло машинно.

Очаква се също така протоколите от предишните избори да бъдат опростени, за да се улесни работата на секционните комисии.

Юристът Николай Илиев бе назначен за председател на Районната избирателна комисия за Четвърти изборен район – Великотърновски, за изборите за народни представители на 11 юли. Негови заместници са досегашният председател на комисията Десислава Йонкова и Нина Велкова, а секретар е Ирена Стасинопулу. Членовете на комисията са девет – Красимира Петрова, Николина Митева, Силвия Дечева, Цветомира Йорданова-Атанасова, Даниела Попова, Йоана Иванова, Диана Петрова, Шенгюл Сармахмудова и Теодора Тодорова. Ръководството и съставът на комисията бяха определени с решение на Централната избирателна комисия, след като на консултациите при областния управител не беше постигнато съгласие между участниците. Съставът на РИК беше представен от областния управител инж. Георги Гугучков.

Николай Илиев уточни, че 90 % от състава на комисията са юристи и всички са с голям опит в организирането на избори. Самият той от 2014 г. е  участвал в работата на всяка РИК във В. Търново, с изключение на вота на 4 април. Два пъти е бил член и секретар на Общинската избирателна комисия в Г. Оряховица.

Весела БАЙЧЕВА

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново