Риболовци от Велико Търново излязоха на протест срещу изграждането на фотоволтаици в язовирите

Публикувано на сб, 14 ян. 2023
1087 четения

Риболовци от Велико Търново излязоха на протест срещу инвестиционни намерения за изграждането на фотоволтаични централи в язовирите. Той бе в подкрепа на протеста на колегите им в Монтана, които първи се обявиха срещу намерението на германска компания да изгради плаващ соларен парк в язовир “Огоста”, който е стратегически обект и е сред най-големите в България.

“Ние не сме против изграждането на фотоволтаични централи. Напротив, смятаме ги за най-съвместими по отношение на щетите, които ще нанесат на околната среда, но това не бива да става в никакъв случай за сметка интересите на гражданите. Аз лично не съм експерт и не мога дам екологична оценка за влиянието на подобна фотоволтаична централа, но все пак съм учил биология и не мога да си представя как ще засенчим половината част от една екосистема, каквато е един язовир, и това няма да й повлияе”, заяви Христо Христов, риболовец и организатор на протеста във Велико Търново. Той допълни, че сред риболовците има експерти, които са готови да изразят своята позиция по казуса.

Христо Христов допълни, че в Германия има подобна идея за изграждане на ФЕЦ във водоеми, но все още се извършват проучвания за влиянието, което биха оказали на околната среда. “Всяко едно намерение за Германия е насочено към хвостохранилища на изоставени мини, където водите категорично са замърсени и въпреки това се извършват проучвания. Моето лично мнение е, че инвеститорите си търсят замърсени води, което е нормално, а българските политици са ги подвели, че нашите води са замърсени и те са се обърнали насам. Но ние ще трябва да ги спрем”, каза още Христо Христов. Той и колегите му са категорични, че държавата по никакъв начин не се грижи за язовирите и реално риболовците са единствените, които се занимават със зарибяването и почистването на водоемите и водят борба с бракониерите.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново