Регистрираха огнище на птичи грип в Дебелец

Публикувано на ср, 25 окт. 2023
546 четения

Българската агенция по безопасност на храните констатира огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците в гр. Дебелец. Заболяването е констатирано в животновъден обект за отглеждане на кокошки носачки. В стопанството се отглеждат около 395 000 птици.
Около засегнатия животновъден обект е определена 3 км предпазна зона, в която влизат селата от община Велико Търново – гр. Дебелец и гр. Велико Търново.
Определена е 10-километрова наблюдавана зона около огнището, в която влизат населените места от община Велико Търново – селата Леденик, Момин сбор, Пушево, Буковец, Шемшево, Килифарево, Ялово, Нацовци, Върлинка, Големаните, Плаково, Велчево, Пчелище, Присово, Малки чифлик, Шереметя, Арбанаси и от област Габрово, община Дряново селата Маноя, Косарка, Соколово, Руня, Саласука, Длъгня, Гоздейка, Туркинча, Крънча и Зая.
От БАБХ посочват, че с цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обектите. Предстои епизоотично проучване и проследяване на движения на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в зоните.
От Агенцията напомнят, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново